CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

TÜTSAV’ın düzenlediği kitap tanıtım toplantısında, İşçi Sınıfı Tarihi üzerine yazdığı kitaplarla tanınan ve gazetemiz Çağdaş Tuzla’nın da yazarlarından olan Zafer Aydın,ın ‘Asker Değil İşçiyiz’ kitabının tanıtımı yapılacak.

14 Aralık 2024 Cumartesi günü saat 14.00’de Birleşik Metal İş Sendikası Genel Merkez Toplantı Salonu’nda düzenlenecek olan tanıtım toplantısına TÜSTAV Başkanı Erol Ülker, Aster İş Genel Başkanı Ayhan Dümen ve ‘Asker Değil İşçiyiz’ kitabının yazarı Zafer Aydın katılıyor.

ASKER DEĞİL İŞÇİYİZ

Askeri Tersane ve Askeri İşyeri İşçileri Sendikası (Aster-İş) 1975 ile 1980 yılları arasında generallerin, albayların yönetici ve işveren sıfatı taşıdığı milli savunma işkolunda faaliyet sürdürdü.

Sendika, işkolunda yerleşik hale gelmiş geleneksel, teslimiyetçi, güdümlü sendikacılık anlayışından yolunu ayıran işçiler tarafından kuruldu. Askeri işyerlerinde daha fazlasını talep eden, daha iyi koşullara sahip olmak isteyen işçilerin değişim ve yenilenme hareketi olarak da gelişti.

Aster-İş’in kısacık hayatını farklı kılan, özgün hale getiren olgu ise işçilerin “asker kişi” sayılmasına “Asker değil işçiyiz” şiarıyla itiraz etmesiydi. Aster-İş, çalışma hukukuna göre çalışan işçilerin, Askeri Ceza Kanunu hükümlerine bağlı kılınmasına, bu kanun çerçevesinde disipline edilmesine, cezalandırılmasına güçlü bir biçimde karşı çıktı.

Aster-İş, işçi haklarını ilerletme ve işyerlerinde hâkim olan baskıcı-otoriter yönetim tarzına karşı geliştirdiği mücadeleci, demokratik sendikal perspektif ile işçilerin umut beslediği bir sendikal kimlik kazandı.

12 Eylül darbesi DİSK üyesi diğer sendikalar gibi Aster-iş’in de kapısına kilit vurdu. Buna rağmen Aster-İş’in yarattığı kültür, değerler ve birikim, 12 Eylül sonrasında Türk Harb-İş’e taşındı. Bu açıdan bakıldığında da ömrü kısa etkisi uzun bir sendika olarak tarihteki yerini aldı.

Elinizde tuttuğunuz çalışma Aster-İş’in öyküsünü belgelemek amacıyla kaleme alındı. Kuruluşu, gelişme süreci, dönüşüm ve kırılma noktaları ile faaliyetlerinden oluşan bir anlatı ile bir Aster-İş fotoğrafı çekilmek amaçlandı.

Başardıkları başaramadıkları, yaptıkları yapamadıkları, doğruları yanlışlarıyla. Elbette askeri işyerlerinde Cumhuriyet öncesi dönemden başlayarak gelişen mücadelenin tarihçesine de kısaca yer verildi.

Yine Aster-İş’in taşıdığı birikimle şekillenen 12 Eylül sonrası Türk Harb-İş dönemine de. Böylece uzun bir zaman aralığı içinde askeri işyerlerinde süreklilik kazanmış ekmek ve özgürlük mücadelesinin seyri aktarılmaya çalışıldı.

Zafer AYDIN KİMDİR?

1963 Kars doğumlu. İlkokulu Kars’ta, ortaöğretimini İstanbul’da tamamladı.Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu. Yayıncılık ve sendika dergilerinde editörlük yaptı. 25 yılı aşkın bir süre, Kristal-İş Sendi- kası’nda eğitim uzmanı olarak çalıştı. Birgün, Radikal, Cumhuriyet gazeteleri ile çeşitli dergilerde ve internet sitelerinde yazıları yayınlandı. Yaşam Radyo’da, üç yıl kadar “İşbaşı” adlı programı hazırlayıp sundu. Artı TV’de “Emek ve Hayat” adlı programla kısa bir televizyonculuk tecrübesi yaşadı.

Yayınlanmış kitapları:

Mektepten Sokağa Liseli Gençlik, İlerici Liseliler Derneği (İLD) 1977-1980 (Sosyal Tarih Yayınları, 2023)

’68’in İşçileri (Ayrıntı Yayınları, 2021)
İşçilerin Haziranı ( Ayrıntı Yayınları, 2020)
Grevden İşgale Singer Eylemleri 1964-1967-1969 (Sosyal Tarih Yayınları, 2015)

Geleceğe Yazılmış Mektup 1968 Derby İşgali (Sosyal Tarih Yayınları, 2012)

“Kanunsuz” Bir Grevin Öyküsü Kavel 1963 (Sosyal Tarih Yayınları, 2010)

Forum mu Yapsak Yoksa Devrim mi (Versus, 2008)
Sollamalar (Aykırı Yayınları, 2006)
Aziz Çelik ile birlikte,
Paşabahçe 1966, Gelenek Yaratan Grev (TÜSTAV, 2006)
Temel Sendikal Bilgiler (Kristal-İş, 2006)
Küreselleşme ve Sendikal Hareket (Kristal-İş,1997)

Belgesel Filmler “Çoban Ateşlerinin Yandığı Yerde Kavel’de” Melih Biçer ile birlikte (2016) “İşçilerin Haziranı” Cihangir Köse ve Nesrin Uçar ile birlikte (2023)

Exit mobile version