Atatürk Görseli
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

Üniversite öğrencileri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınarak tutuklanmasının ardından ilan ettikleri boykot bugün başladı. Engellemelere rağmen pek çok üniversitede sınıflar boş.

İstanbul – 19 Mart günü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki 104 kişiye dair gözaltı kararı çıkmasının ve dün İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardınan üniversite öğrencilerinin eylemleri büyüyerek devam ediyor. Öğrencilerin “Üniversiteler ayakta, akademik boykotta” şiarıyla yaptığı boykot çağrısıyla bugün binlerce öğrenci derslerine girmiyor. Öğrencilerin temel talepleri akademi ve üniversiteyi iktidarın aracı hâline getiren kararların son bulması, İstanbul Üniversitesi yönetiminin “diploma iptali” kararının geri çekilmesi, İBB başkanı Ekrem İmamoğlu ve hukuksuzca gözaltına alınan herkesin serbest bırakılması, gösteri ve protesto hakkının önündeki engellerin kalkması yönünde.

YTÜ: Akademisyenlerden öğrencilere destek

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) hazırlık dahil olmak üzere pek çok fakülte boykotta. Hazırlık öğrencileri sabah saatlerinde ders boykotlarını tartışmak üzere forumda yan yana geldi. YTÜ’lü öğrenciler saat 12.00’de hazırlık binası önünden yürüyüşe başladı. 

Ayrıca YTÜ de rektörlüğün boykota destek veren akademisyenleri soruşturma açmakla tehdit ettiği iddia edildi. Buna rağmen eylemler öğrencilerin yoğun katılımı ve akademisyenlerin desteği ile geçiyor.

YTU öğrencileri, hazırlık binası önünden başlattıkları yürüyüşlerini Rektörlük’ün önünden yürüyerek festival alanında bitirdiler. Öğrenciler, rektörlüğün önüne yürüdükleri sırada üniversite güvenliğinin engellemke girişimiyle karşılaştılar ancak, öğrencilerin ısrarlı çabasıyla yürüyüş kesilmeden devam etti.

Festival alanında binlerce öğrencinin katılımıyla bir forum düzenlendi. Öğrenciler bu forumda taleplerini belirlediler. Öğrencilerin talepleri şu şekilde:

İÜ Yönetimi’nin Ekrem İmamoğlu hakkında verdiği karar geri çekilsin. AKP’nin üniversiteler üzerindeki baskı ve anti-demokratik uygulamaları son bulsun. Ekrem İmamoğlu ve sıra arkadaşlarımız dahil, tüm gözaltılar ve tutuklamalar serbest bırakılsın.

YTÜ öğrencileri, talepleri gerçekleştirilene kadar boykota devam edeceklerini belirtti. Yarın, bütün fakültelere boykot kararı asılacak.

Öğrenciler ayrıca, cuma günü bir boykot şenliği düzenleme kararı da aldı.

Fotoğraf: Evrensel

İTÜ: Öğrencilerin üstüne kapı kilitlendi

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinden de boykota yoğun katılım var. Rektörlüğün “derslerin yapılmaması ve/veya sınavların ertelenmesi gibi bir durum söz konusu değildir” açıklamasına rağmen öğrenciler derslere girmiyor. Makine Fakültesinde bir vize hariç bayramdan önceki tüm vizeler iptal edildi.

Boykotu engellemek için Maçka Binasına giriş engellendi, öğrencilerin üzerine kapıyı kilitledi. Öğrenciler boykota ve düzenlenecek eyleme katılmak için binadan pencereler yoluyla çıktı. Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleşecek büyük boykot eylemi için İşletme Fakültesi öğrencileri Maçka’dan Osmanbey Metro durağına yürüyüşle hareket etti. Çevredeki vatandaşlar öğrencilere alkışlarla destek verdi.


BOUN: Öğrenciler derste değil şenlikte

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de boykotta. Sabah saatlerinden itibaren boykot pankartlarını binalara asan öğrenciler gün boyu kampüste şenlikte olacak. Boğaziçi Üniversitesinde de atanmış rektör, öğrencilere derslerin devam edeceğini ‘bildiren’ bir mail atmıştı. 

Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi öğrenciler
Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri

İÜ: Boykottaki fakülteler şenlikte buluşacak

İstanbul Üniversitesi öğrencileri de pek çok bölüm ve fakültede boykotta. Gün içinde kendi fakülte programlarını yapan öğrenciler şenlikte olacak. 

Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

ODTÜ: Binlerce öğrenci rektörlüğe yürüdü

ODTÜ’de binlerce öğrenci boykotta, derslerine girmedi. Öğrenciler sabah saatlerinde fakültelerine boykot pankartlarını asarak rektörlük önüne yürüyüşe girerek boykotu başlattı. Her fakültede boykot kararı var. Rektörlük önünde kayyım rektörü de protesto eden öğrenciler yeniden fakültelerine döndü. Pek çok akademisyen de ders iptal ederek ve sınav erteleyerek boykotu destekledi. Öte yandan ODTÜ A1 ve A4 kapısında TOMA’lar müdahale için hazır bekletiliyor.

Fotoğraf: Evrensel

ODTÜ öğrencileri yaptıkları açıklamada, “Artık iktidarın baskı ve yasak politikalarına, hukuksuzluğuna yeter diyoruz. Kitlesel eylemlerle bir araya geldik ve kampüslerimizden taştık,” ifadelerini kullandı. Öğrenciler İmamoğlu’na yönelik yargı kararının hukuksuz olduğuna vurgu yaparak, “Bu, halkın demokratik seçim hakkına vurulmuş bir darbedir” dedi.

Son günlerde ODTÜ kampüsünde artan polis baskısının altını çizerek, “Günlerdir polis şiddetine, TOMA’ya, biber gazına maruz kalıyoruz. Kampüs abluka altına alınıyor, arkadaşlarımız ev baskınlarıyla gözaltına alınıyor. Bu kabul edilemez!” dedi.

Yasakların ve baskıların karşısında yılmayacaklarını dile getiren ODTÜ’lüler, ” Tek adam iktidarının yıllardır süren öğrenci düşmanı politikalarına karşı, sınıflarımızı, bölümlerimizi, bulunduğumuz her alanı birer mücadele alanına dönüştürüyoruz. Dersleri, sınavları, tüm bir hayatı bugünden durduruyoruz ki istediğimiz yarınlara kavuşabilelim. Baskı ve yasaklarla bize nefes aldırmayan bu düzeni kabul etmiyoruz, hakettiğimiz özgür bir yaşamı kazanana kadar tüm bir hayatı durduruyor, ders yok boykot var diyoruz!” dedi.

Bilkent’te boykot sürüyor

Bilkent Üniversitesi öğrencileri ODTÜ öğrencilerinin yaptığı boykot çağrısının ardından geçtiğimiz cuma günü boykota başlamıştı. Bugün de öğrenciler kampüste toplanarak sloganlar eşliğinde fakültelere yürüdü. Yürünen her fakülteye boykot yazılı pankartlar asıldı. Bazı sınav yapılan bölümlerde eylemler yapılarak sınav aksatıldı, bazı ders işleyen dersliklerde de eylemler üzerine dersler iptal edildi. Bütün fakülteler boykota katılırken yürüyüş sonrası foruma geçildi.

Fotoğraf: Evrensel

Hacettepe’de yasağa rağmen boykot var

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü fakülte, enstitü ve yüksekokullara gönderdiği yazıda, Ankara Valiliğinin 25 Mart’a kadar aldığı eylem yasağını gerekçe göstererek Valilik kararına uyulması istemişti. Fakat Hacettepe Üniversitesi öğrencileri yasaklamaya rağmen boykota çıktı. Başta İİBF, Edebiyat Fakülteleri başta olmak ücere bir çok bölümden öğrencinin katıldığı boykata yine akademisyenler de destek oldu.

Bölüm ve fakültelerden yemekhane önüne yürüyen öğrenciler burada bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Tek adam iktidarı yıllardır üniversite sermaye işbirliğini arttırarak öğrencilerin değil sermayenin yönettiği üniversiteler inşa ederken bir araya gelebileceğimiz her türlü alana kısıtlamalar, yasaklar getiriyor. Bugün ODTÜ’lü arkadaşlarımızın çağrısına yanıt vererek biz de boykota çıktık. Türkiye’nin her yerinde genel grev genel direniş hattını ortaya koymak için üniversitemizden boykota yanıt vererek tüm öğrencilerle dayanışmayı büyütmek için buradayız” dendi. Yemekhanede yapılan açıklamanın ardından öğrenciler rektörlüğe yürüdü. Yürüyüşün ardından yemekhane önüne geri dönen öğrenciler burada yeniden forum alacak.

Fotoğraf: Evrensel

Ankara Üniversitesi: “Boykot mücadelenin başlangıcı”

Ankara Üniversinde  Siyasal Bilgiler, Fen, Veterinerlik, Eğitim, Hazırlık fakültelerinde öğrenciler boykota başladı.  Fakülte önlerinde bekleyişlerini sürdürüyor.  İletişim Fakültesinden öğrencilerin yaptığı açıklamada, Bugün, AKP’nin baskı politikalarının bir uzantısı olarak üniversiteler de doğrudan hedef alınmaktadır. İstanbul Üniversitesi’nde başlayan saldırılar, ODTÜ’ye sıçradı ve şimdi de Ankara Üniversitesi’ne ulaşmış durumda. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden (İLEF) arkadaşlarımız gözaltına alınmış, iktidar, öğrenci mücadelesini sindirmek için hukuksuz gözaltılarla bizleri susturmaya çalışmıştır. Buradan açıkça ilan ediyoruz: Gözaltına alınan arkadaşlarımızın yanındayız. Bu saldırılar karşısında asla geri adım atmayacağız.AKP, “suç örgütü üyeliği” ve “terör” gibi asılsız iddialarla halkın iradesine karşı bir darbe girişiminde bulunuyor. Belediyelere kayyum atayarak, halkın seçme ve seçilme hakkını gasp ederek, yargıyı bir sopa gibi kullanarak demokratik hakları yok etmeye çalışıyor. Ancak bizler biliyoruz ki bu baskılar, halkın örgütlü gücü karşısında sonuçsuz kalacaktır. Bizler, Ankara Üniversitesi iletişim falültesi öğrencileri olarak ODTÜ’lü arkadaşlarımızın çağrısına kulak vererek İLEF’te boykot kararı aldık. Bu boykot, yalnızca bir tepki değil, aynı zamanda mücadelemizin bir adımıdır. Üniversitelerimizi teslim almaya çalışanlara, gözaltılarla bizleri susturacağını sananlara buradan sesleniyoruz: Direniş büyüyor. Halkın iradesine ve üniversitelerimizin özgürlüğüne sahip çıkıyoruz” dendi.

Fotoğraf: Evrensel 

ANAÜ: İletişim ve edebiyat fakülteleri boykotta

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi’nde de İletişim ve Edebiyat fakülteleri boykotta. Boykottaki öğrenciler kampüs içinde yürüyüş düzenledi.  

Fotoğraf: Evrensel

DEÜ: “Dersler iptal, herkes dışarı”

Merkez Yemekhane önünde bir araya gelen Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, “Üniversiteler ayakta, akademik boykota” yazılı pankart ve “Dersler iptal, herkes dışarı”, “ODTÜ’ye selam direnişe devam”, “İşçi gençlik el ele, genel greve”, “AKP’den hesabı gençlik soracak”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Diplomasız Erdoğan” sloganları ile kampüs içinde fakülteleri dolaşarak yürüyüş gerçekleştirdi. Öğrenciler, “Gel, gel” sloganları ile dersliklerde ve kafelerde oturan sıra arkadaşlarını boykota davet etti. Öte yandan öğrenciler tüm Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerini fikir alışverişinde bulunmak ve ortak hareket edebilmek adına foruma çağırdılar. Yürüyüş forumun yapılacağı Stadyum’da son buldu.

Boykotun, sadece derslere girmemek ya da sınıfları boş bırakmak şeklinde yürütülen bir süreç olmadığını belirten bir öğrenci, “Boykot, esasen öğrencilerin iradesini ortaya koyduğu, demokratik hak ve özgürlüklerine yöneltilen tehditlere karşı sesini yükselttiği ve dayanışma içinde hareket ettiği ölçüde üniversite içerisinde hayatı durdurarak üniversitenin en önemli bileşenlerini mücadeleye dahil etmesini sağlayacak etkili bir direniş biçimidir” diye konuştu. 

Üniversitelerin özerk ve demokratik olması talebi etrafında birleştiklerini kaydeden öğrenci, “Öğrencilerin baskı ve sansür olmadan kendilerini ifade edebilmesini istiyoruz. Kayyumlarla, polis ablukasıyla, disiplin soruşturmalarıyla yönetilen bir üniversiteyi kabul etmiyoruz! 12 Eylül’ün mirası olan YÖK düzenine karşı, özgür üniversiteler istiyoruz! Üniversitelerimizi özgürleştirmek için ise birlikte hareket etmek zorundayız. Bugün burada başlattığımız bu boykot, yalnızca bir başlangıç. Hep birlikte karar alıp dayanışmayı büyüttüğümüzde, sesimizin daha güçlü çıktığını göreceğiz” dedi. 

Mücadelenin yalnızca üniversite sınırları içinde kalmaması gerektiğine vurgu yapan öğrenci, “İşçi ve emekçi kitlelerle dayanışma, direnişimizin gücünü geniş kitlelere yayarak gerçek kazanımlar elde ettiğimiz bir süreç ortaya koyacaktır. Unutmayalım ki, öğrenciler ve işçiler omuz omuza verdiklerinde, faşist düzenlere karşı en etkili direnişleri gerçekleştirmişlerdir. Tam da bu sebepten günlerdir attığımız sloganlardan biri de ‘genel grev, genel direniş’ sloganıdır” dedi.

Bununla birlikte her fakülte iç toplantısını gerçekleştirerek fakülte temsilcilerini ve komitelerini seçti.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

MSGSÜ: Tüm kampüslerde boykot

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde de bütün kampüslerde boykota gidildi. Öğrenciler kampüslere “MSGSÜ’de boykot var” yazılı pankartlar astı. Ardından yürüyüşe başlayan öğrenciler, kampüslerinden çıkarak Beşiktaş’a yöneldi.

Fotoğraf: Evrensel

Marmara Üniversitesi: “Öfkeyi kararlı adımlara dönüştürmenin vaktidir”

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsünde toplanan öğrenciler yürüyüşe başladı.

Öğrenciler, yemekhane önüne yürüyerek orada forumlarını gerçekleştirecekler.

Üniversite öğrencisi yaptığı konuşmada, “Bu öfkeyi, bu isyanı kararlı adımlara dönüştürmenin vaktidir. Boykotu nasıl sürdüreceğimize hep bir birlikte karar almanın vaktidir. Yürüyüşümüze devam edelim, forumumuzu gerçekleştirelim.” dedi. 

Fotoğraf: Evrensel

Ege Üniversitesi öğrencileri: “İşçiler greve, öğrenciler boykota”

İzmir’de irade ve hak gasbına karşı yürütülen mücadeleler üniversitelerde boykot çağrılarıyla sürüyor. 1 No’lu Yemekhane önünde bir araya gelen Ege Üniversitesi öğrencileri, “Üniversiteler ayakta, akademik boykota” yazılı pankart ve “İşçiler greve, öğrenciler boykota”, Dersler iptal, herkes dışarı”, “ODTÜ’ye selam direnişe devam”, “İşçi gençlik el ele, genel greve”, “AKP’den hesabı gençlik soracak”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Diplomasız Erdoğan” sloganları ile kampüs içinde fakülteleri dolaşarak yürüyüş gerçekleştirdiler. Sıra arkadaşlarını ve hocalarını boykota çağıran öğrencilere akademisyenler de destek verdi.

Öte yandan öğrenciler tüm Ege Üniversitesi öğrencilerini fikir alışverişinde bulunmak, mücadeleyi büyütmek ve ortaklaştırmak adına foruma çağırdılar. Yürüyüş forumun yapılacağı Şölen Alanı’nda son buldu. Burada söz alan bir biyoloji öğrencisi, gözaltındaki arkadaşlarına selam yollarken, “Bugün onlar için de buradayız” dedi. Gerçekleştirilen forumda fakülte temsilcileri ve komiteler seçilirken, ortak iradenin önemine değinildi.

Fotoğraf: Evrensel

Yeditepe Üniversitesi boykota hazırlanıyor

Yeditepe Üniversi öğrencileri bugün “Hükümet istifa” yazılı bir pankartı üniversite binalarına astılar. Öğrenciler, yarın forum düzenleyerek boykotlatını planlayacak.

Fotoğraf: Evrensel

KOÜ’de üniversiteliler forumda buluştu

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri muhalefeti sindirme operasyonlarını, gözaltıları, tutuklamaları ve Türkiye’nin dört bir yanından üniversite öğrencilerinin boykot çağrısını konuşmak, taleplerini ortaklaştırmak üzere bugün forumda buluştu.

Fotoğraf: Evrensel

Bilgi Üniversitesinden kitlesel boykot

Bilgi Üniversitesi öğrencileri düzenlemiş oldukları boykotun neticesinde kampüslerinden yürümeye başladı. Üniversitelerinde bulunan EspressoLAB şubesine temsili bir mühür kararı astılar. Bilgililer kampüslerinden çıkarak YTÜ ve İTÜ öğrencileriyle buluştu.

Okunan basın açıklamasındaysa öğrenciler, “Hayatı değiştirmek için ayağa kalktık. Yılların sessizliğini bozarak “Bu ülkede gençliğin sözü var!” dedik. Sadece sandıkla sınırlı bir değişime mahkûm olmadığımızı gösterdik. Biz ne irademize kayyum atayanlara ne de barikattan korkanlara mecburuz. 

Bizi öğrenci değil müşteri olarak gören, üzerimizdeki medya ablukasına da çanak tutan Bizi 1 öğün yemeğe 1 haftalık harçlığımızı vermek zorunda bırakan Can Holding’e de hesap soracağız. Biliyoruz ki yaşadıklarımız sadece bir diploma iptali ya da bir yolsuzluk operasyonu değil. Bu, halkı yok sayan, gençliği susturmaya çalışan bir düzenin inşasıdır. Bu yüzden sadece okulumuza ya da sınıfımıza değil, ülkemize sahip çıkıyoruz.” dediler.

Fotoğraf: Evrensel
Exit mobile version