İçmeler Mahallesi’nde Tuzlalı vatandaşlara hizmet veren Çocuk Hastanesi kapalı mı? Kapısına kilit mi vuruldu? Hastane tamamen taşınmayı mı bekliyor? İşte bir bilmeceye dönüşen hastane meselesi… Yaptığımız görüşme sonucunda Başhekimimiz bu bilinmezliğe son noktayı koydu: “Hastanemiz dispensere dönüşmüştür. Sağlık personelimiz Tuzlalı vatandaşlara hizmet vermeye devam etmektedir. Hastanenin kapandığına ilişkin iddialar asılsızdır.”
SSK’ya ait İçmeler’de bulunan Çocuk Hastanesi açıldığında tüm Tuzlalılar çok sevinmişti. Sonra ne olduysa “hastane taşındı” dendi, “kapandı” dendi, hatta bunun nedenleri hakkında hayal gücünü zorlayan “komplo teorileri” üretildi, bir takım sağlık kuruluşları kanıtsız ispatsız zan altında bırakıldı…
“Hastanemiz hizmet vermektedir.”
Bu konuya bir açıklık getirebilmek için hastane başhekimimizle görüştük. Doktorumuz söyledikleri çok açık, çok net: “Çocuk Hastanesi geçtiğimiz günlerde Yakaçk’a taşınmıştır. Bu doğrudur. Ancak burada artık hizmet verilmediği kesinlikle doğru değildir. Burası Tuzla Dispanseri olarak aktif, çocuk ve dahiliye servisleri vardır. Doktor arkadaşlarımız ve personelimiz vatandaşlarımızın sağlığı için ellerinden geleni yapmaktadırlar.
“Hastane açıktır. Ancak yetersizdir.”
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İçmeler Mahallesi muhtarı Hacı Pür de hastanenin açık olduğunu teyit ederek, hizmetlerin daha da geliştirilmesi talep ettiklerini söyledi. Hacı Pür, “Ancak dispanserin hizmet verdiği bölümler yetersiz. Vatandaşlarımız bu yüzden hâlâ bölgedeki diğer hastanelere gitmek zorunda kalıyorlar. Şu anda burada çocuk polikliniği ve dahiliye bölümleri var ancak bunlarla yeterli kalınması gerekmektedir. Bunları anlatamadık amaç, bu dispanserin kapasitesinin arttırılmasının önemini vurgulamaktır. Bu gerçekleşirse hepimiz hizmetten tam anlamıyla yararlanmış olacağız ve burada yaşayanlar da rahat etmiş olacaklar.” dedi.
Aydıntepe Mahallesi’nin başarılı muhtarı Alpaslan Duman:
“Sorunlarımızın çoğunu çözdük. Ama mezarlık sorunu bizi çok üzüyor.”
Aydıntepe Mahallesi’nin başarılı muhtarı Alpaslan Duman tam 4. dönemdir seçiliyor. 1952 Kayseri doğumlu olan Duman, 1989’dan beridir mahallesinin muhtarı olarak Aydıntepe halkına hizmet veriyor. İlk seçildiği dönemde mahallede asfaltlanmış hiç bir sokak olmadığını, elektrik, su hizmetlerinin çok yetersiz olduğunu belirten Duman, “Sorunlarımızın çoğu çözüldü. Ancak 100. Yıl Caddesi karşısına döner kavşak verilerek mahallemize giriş verilmesi ve E-5 üst geçit yanına direk yapılmasını talep ettik. Umuyoruz yapılacaktır.” dedi. Bunların dışında mahallenin en önemli sorunun mezarlık problemi olduğunu ifade eden Duman, “Mezarlık sorunumuz çok önemli. Aydıntepe mezarlığı kapalı. Halk cenazelerini ya ilçeden sonra kaçak gömüyor, ya da Aydınlı mezarlığına götürmek zorunda kalıyor. Vatandaş bu konuda çok tepkili. Yazışmalarımızdan hiç bir sonuç alamıyoruz. Bize askeriye ve belediye arasında imar sorunu olduğunu söylüyorlar. Hiç bir kurum sorumluluğu üstlenmiyor. Olan vatandaşa oluyor.** dedi.
Dört dönemdir üst üste seçilmesinin sırrını “insanlara insan gibi davranmak” olarak açıklayan Aydıntepe’nin başarılı muhtarı Alpaslan Duman, “Aydıntepe halkı bana güvendi, oy verdi. Ben de elimden geldiğince onlara layık olmaya çalışıyorum.” dedi.
EMEP: “Önce iş güvenliği”
Emek Partisi Tuzla İlçe Örgütü 15 Temmuz perşembe günü İçmeler GİSBİR önünde düzenlediği bir basın toplantısıyla tersane işçilerinin iş güvenliğine gereken önemin verilmesini talep ettiler.
Emek Partisi Tuzla İlçe Örgütü 15 Temmuz perşembe günü İçmeler GİSBİR (Gemi İnşa Sanayicileri Birliği) önünde düzenledikleri bir basın toplantısıyla tersane işçilerinin iş güvenliğinden yoksun ve ilkel koşullarda çalıştırıldıklarını söyleyerek bir basın toplantısı düzenledi.
EMEP İstanbul İl Başkanı Kamil Tekin Sürek, TÜMTİS Sendikası Avrupa yakası temsilcisi Ali Rıza Atik, DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan ve 200 kadar tersane işçisinin katıldığı basın toplantısı olaysız dağıldı.
Partililer iş güvenliği ve çalışma koşullarını içeren yaklaşık 3000 imzalı dilekçeyi vermek için GİSBİR önünde toplandı. GİSBİR yöneticilerinin dilekçeyi almaması üzerine, bir basın açıklaması yapan EMEP İl Başkanı Kamil Tekin Sürek, önlem alınmaması yüzünden ölen bir işçinin cesedine Cumhuriyet Savcısı gelmeden önce baret, kemer vs. giydirildiğini, ayrıca iskeleden düşen bir işçiyi aramak için dalan dalgıçların, 6 ay önce düşüp boğulmuş başka bir işçinin cesedini bulduklarını da iddia etti. Tersane işçilerinin en basit iş güvenliği önlemleri bile alınmadan, en ilkel koşullarda çalıştırıldığını söyleyen
İl Başkanı Sürek, “AKP iktidarına sesleniyoruz: Tuzla’da 20.000 tersane işçisi çalışıyor. Buranın yakınına bir SSK Hastanesi kurmak çok mu zor? Biliyor musunuz ki, tersanelerde gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için hemen her gün bir iş kazası olmaktadır, kazalardan dolayı birçok işçide kalıcı sakatlıklar meydana gelmektedir ve ortalama ayda bir işçi iş kazası sonucu ölmektedir. Bunların önlemleri ne zaman alınacaktır. Tersane işçileri daha ne kadar bu ilkel koşullarda çalıştırılacaklardır” dedi.