Atatürk Görseli
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

Adana’nın Aladağ İlçesi’nde Süleymancılar cemaatine ait öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili davada karar çıktı. 8 kişiye 4 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezaları verildi. Yurt Müdürü Cuma Ali Genç 13 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Adana’nın Aladağ ilçesinde, Süleymancılara ait kaçak yurtta 2016 yılında çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili 18 kişinin yargılandığı davanın istinaf duruşması bugün görüldü. Duruşmada kararını açıklayan heyet, sekiz sanık hakkında, 4 yıl 2 ay ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına hükmetti.

Duruşmaya çeşitli illerin Barolarından avukatlar da duruşmaya katıldı. Davayı Sosyal Haklar Derneği (SHD) Başkanı Özgür Barış Akbayır, SHD Eski Başkanı ve eski CHP Milletvekili Melda Onur, SHD Yürütme Kurulu Üyesi Evren İşler, CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut, Burhanettin Bulut, CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, SYKP PM Üyesi Mehmet Ali Gülşen, Adana Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve çok sayıda hukukçu izledi.

Duruşmada kararını açıklayan heyet, Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıklar hakkında verdiği hükmü kaldırılarak sanık İsmail Uğur’un ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma’ suçundan 15 yıl, Cuma Ali Genç’in ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma’ suçundan 13 yıl 9 ay, sanıklar Mahmut Deniz, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede’nin aynı suçtan 11 yıl 3 ay, sanık Zeki Yılmaz’ın da yine aynı suçtan 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

“ÇOCUKLARIN CEMAATLERE TESLİM EDİLMEMESİ İÇİN ADALET İSTİYORUZ”

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği avukatları ve aileler kamu görevlilerinin de hak ettikleri cezayı almasını istedi. Aileler duruşmanın avukatlarından Can Atalay’ın tutuklanmasına tepki gösterdiler. Avukat Mustafa Çinkılıç meslektaşını cezaevinde ziyaret ettiğini ve selamlarını getirdiğini söyledi.

Sosyal Haklar Derneği avukatlarından Evren İşler, “Yaşanan çocukların cemaatlere teslim edilmesinin sonuçlarından biriydi. Burada görülen bunun davasıdır. Sadece bu yangında kaybettiğimiz 11 kız çocuğumuz için değil, eğitim hakkına ulaşmak için mücadele etmek zorunda kalan bütün çocuklarımız için adalet mücadelesi yürütüyoruz. Bilimsel, laik, kamusal eğitim haktır. Bu hakkın elde edilmesi için verilen bir mücadeledir bu. Çocuklarımızın hiçbir cemaate teslim edilmemesi için bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu kararlılıkla buradayız” dedi.

“KAMU GÖREVLİLERİ DE HAK ETTİĞİ CEZAYI ALANA KADAR BU MÜCADELE DEVAM EDECEK”

Yangının öngörüldüğünü anlatan İşler, “Burada olası kasıtla işlenmiş bir cinayetten bahsediyoruz. Buradaki sorunları görmüşler; bulaşık yıkatılan çocuklar ‘elimize elektrik çarptı’ diye şikayet etmişler. Bu yurt hiç denetlenmemiş. Çocuklar doğrudan cemaate teslim edilmiş. Dava ailelerin ve kamuoyunun takibi ile bir yere geldi. Ama kamu görevlilerinin bu katliamdaki sorumluluğu halen saptanmadı. Kamu görevlileri de hak ettiği cezayı alana kadar bu mücadele devam edecek” dedi.

Aileler duruşmadaki beyanlarında çocuklarını cemaat yurduna yönlendiren Köprülü, Karahan, Kışlak köyleri muhtarları, ilçe milli eğitim müdürü ve o dönemin kaymakamının da çocuklarının ölümünden sorumlu olduğunu belirterek yargılanmalarını istedi. Yangında kızı Sümeyye’yi kaybeden Ahmet Yetim, Kaymakam’ın tutanağa yazılmamasına tepki göstererek “İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Kaymakam’ın da cezalandırılmasını istiyorum. Kayıt altına alınsın” dedi. Hatice Yetim ve Şerife Pertlek de “Muhtarlar, Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü cezasını ödesin.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi, yurdu işleten derneğin başkanı İsmail Uğur’u 12 yıl 2 ay 20 gün, yurt müdürü Cuma Ali Genç’i 11 yıl 1 ay 10 gün, dernek görevlilerinden Mahmut Deniz’i 10 yıl, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş’i 8 yıl 10 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırmıştı.

İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararda ilçe milli eğitim müdürü ve müfettişler hakkında ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçundan verilen 7 ay 15’er günlük cezalar, açıklanması geri bırakıldığı için istinafa tabi olmamıştı. İlk derece mahkemesinin itfaiyeci sanıklar hakkında da verdiği beraat kararları da istinafa taşınmamıştı.

Güncelleme: 31.05.2022 15:34.

Birgün Gazetesi

Exit mobile version