Gazeteci Furkan Karabay, sosyal medya paylaşımları ve YouTube üzerinden yaptığı yayınlar gerekçe gösterilerek bir kez daha tutuklandı. “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla İstanbul’da sabah saatlerinde gözaltına alınan Karabay, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Bu, Karabay’ın üçüncü kez tutuklanışı oldu.
“Bu Adliyedeki Cübbe Giymiş Çeteleşmiş İnsanlara Karşıyım”
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nde çıkarıldığı duruşmada savunma yapmayı reddeden Karabay, şu ifadeleri kullandı: “Adliyeye üçüncü gelişim ve iki kere tutuklanarak çıktım. Benim buradaki amacım bu adliyedeki yargı mensubu denilen cübbe giymiş çeteleşmiş insanlara karşı olmaktır. Savunma yapmayı kabul etmiyorum.”
Karabay, önceki ifadelerinde de mahkeme sürecine güven duymadığını defaatle dile getirmişti. Bu kez ise açıkça, yargıya yönelik sert eleştirilerde bulunarak savunmayı reddetti.
Tutuklama Gerekçesi: İBB Soruşturmaları Hakkında Yaptığı Yayınlar
Gazeteci Karabay hakkında yürütülen soruşturmanın odak noktası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen yargı süreçlerine dair haber ve yorumlar oldu. Karabay’ın, Ekrem İmamoğlu, Prof. Dr. Ahmet Özer ve Resul Emrah Şahan hakkında hazırladığı yayınlar, “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasına dayanak olarak gösterildi.
Karabay’ın avukatı Enes H. Ermaner, soruşturmanın hukuki değil siyasi saiklerle yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Gazetecilik faaliyetleri, kamu yararına yapılan haberler ve yaygın olarak bilinen kamu görevlileri hakkında yapılan değerlendirmeler suç değildir. Furkan Karabay, yalnızca haber yaptığı için cezaevinde. Bu açık bir basın ve ifade özgürlüğü ihlalidir.”
Karabay’ın Sosyal Medya Hesabına Erişim Engeli
15 Mayıs’ta sabah saatlerinde gözaltına alınan Karabay, aynı gün akşam saatlerinde tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ertesi gün ise Karabay’ın X (eski Twitter) hesabına Türkiye’den erişim engeli getirildi.
Avukat Enes H. Ermaner, bu karara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İçi boş bir dosyada haksız ve hukuka aykırı bir şekilde tutuklama kararı vererek Furkan’ın özgürlüğünü elinden alan hâkimlik, şimdi de sosyal medya hesabına erişim engeli getirerek ifade özgürlüğünü gasp etmiştir. Bu karara itiraz edeceğiz.”
DİSK Basın-İş: Gazeteciliğe Gözdağıdır!

Furkan Karabay’ın tutuklanmasına basın meslek örgütlerinden de tepkiler geldi. DİSK Basın-İş Sendikası, yaptığı açıklamada Karabay’ın tutuklanmasını sert sözlerle eleştirdi: “Furkan Karabay gazetecidir! Bu tutuklama halkın haber alma hakkına ve gazeteciliğe yönelik bir gözdağıdır. İktidara sesleniyoruz: Gazetecilere yönelik baskılara son verin, tutuklama kararından derhal vazgeçin!”
Arka Plan: Erdoğan Ailesi Davasından Hapis Cezası Almıştı
Furkan Karabay daha önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çocukları Bilal Erdoğan, Ahmet Burak Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın açtığı dava sonucu “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Karabay, özellikle yerel yönetimler, adalet mekanizması ve yolsuzluk konularına odaklanan haberleriyle biliniyor. Galatasaray Üniversitesi mezunu olan Karabay, Gerçek Gündem, 10Haber gibi medya kuruluşlarında çalıştı. Aynı zamanda “Gurban” adlı kitabın da yazarı.
Ne Olmuştu?
15 Mayıs 2025 sabahı Karabay evine yapılan operasyonla gözaltına alındı. Aynı gün İstanbul Adliyesi’ne sevk edilerek çıkarıldığı 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. 16 Mayıs 2025 itibarıyla Karabay’ın X hesabına Türkiye’de erişim engeli getirildi. Avukatları kararın hukuksuz olduğunu belirtti, kamuoyundan destek çağrıları yükseldi.
Çağdaş Tuzla Gazetesi, ifade özgürlüğüne yönelik bu ve benzeri tüm baskıların karşısında durmaya devam edecek; kamuoyunun haber alma hakkı için gazetecilerin yanında olacaktır.