Atatürk Görseli
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

Yeni Aile Sağlığı Merkezi Yönetmeliği: Sağlığın Ticarileşmesi

Son yıllarda sağlık politikalarının merkezine yerleşen neoliberal dönüşüm, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin kamusal niteliğini adım adım ortadan kaldırıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Kasım’da çıkarılan  yönetmelik ise bu sürecin geldiği noktayı daha açık şekilde ortaya koyuyor. Yönetmelikle birlikte aile sağlığı merkezi çalışanlarının hakları gasp edilirken, hastaların sağlık hizmetlerine erişimi de büyük ölçüde sekteye uğruyor.

Çalışan Ve Hastaların Hak Kaybı

Yeni yönetmelik ile yapılan düzenlemeler ile birlikte:
Çalışanların yıllık izin, mazeret izni ve doğum izni gibi temel hakları kısıtlanıyor; performansa dayalı ücret kesintileriyle maaş güvencesi ortadan kaldırılıyor. Yönetmelik, personel sayısını artırmadan ek görevler yükleyerek iş yükünü artırırken, çalışanların sözleşme yenileme süreçlerini zorlaştırarak iş güvencesini tehlikeye atıyor. Bu durum, zaten yoğun olan ASM’lerde hekim başına düşen hasta sayısını arttıracak, muayene süreleri kısalacak ve randevu bekleme süreleri uzamasına sebep olacak.

Tuzla’da Sağlık Hizmetlerine Erişim Zorluğu: Aile Sağlığı Merkezlerinin Yetersiz Kapasitesi

Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Tuzla’da sağlık hizmetlerini ulaşmak yurttaşlar için bazen imkansız hale geliyor.
Sağlık hizmetlerinin ilk kademesi olan aile sağlık merkezleri de bu yönetmelikle birlikte hastanelerde olduğu gibi bu “imkansızlığın” bir basamağı haline gelecek çünkü ASM’lere baktığımızda Tuzla’nın nüfusunun çok altında bir kapasite ile karşılaşıyoruz.
Tuzla’nın nüfusu 2023 TÜİK verilerine göre yaklaşık 294 bin olarak kaydedilmiş durumda ve ilçenin nüfusu her yıl artış göstermekte. Buna karşın, ilçede toplamda 13 aile sağlığı merkezi (ASM) bulunuyor. ASM’lerin hizmet kapasitesi ve personel sayısı düşünüldüğünde, özellikle nüfusun yoğunlaştığı mahallelerde ciddi bir yetersizlik söz konusu. ASM başına yaklaşık 22 bin kişilik bir nüfus düşerken, bu sayı ideal hasta-hekim oranının çok üzerinde kalıyor.

ASM Çalışanlarının Grevi ve Dayanışma: TKP’nin Destek Mektubu

5-7 Kasım tarihleri arasında ASM çalışanları, özlük haklarını ve hasta haklarını korumak amacıyla yeni yönetmeliğe karşı greve çıktılar. TKP Tuzla İlçe Örgütü olarak, Yayla ve İstasyon Mahallelerinde bulunan ASM’leri ziyaret ettik ve çalışanlara destek ile dayanışma mektuplarımızı ilettik. Mektubumuzda:

“Eğitim sistemi gibi, sağlık sistemi de holdinglere, tarikatlara teslim edilirken ülke kaynakları
yağmalanıyor, ülkemizin emekçileri sömürü karşısında örgütsüz, yalnız ve güçsüz bırakılıyor.
Oysa bizler bu ülkedeki emekçi mahallelerin, emeğiyle geçinen işçi sınıfının
sağlığını, eğitimini, dayanışması ve örgütlülüğünü bir hak olarak görüyor,
geleceğimizin buna bağlı olduğunu biliyoruz. Özelleştirmelerle başımıza bela
edilen çürümenin karşısına ancak ve ancak kamuculukla çıkılabiliriz.
Bir yanda sağlık hakkını kâra, çürümeye, halkı çaresizliğe mahkum eden sermaye düzeni var.
Diğer yanda kamuculuk, dayanışma ve örgütlü mücadele !” 
dedik.

Aynı zamanda ASM çalışanlarıyla yönetmelik hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. ASM çalışanları, yeni yönetmelik ile özlük haklarına yönelik ciddi saldırılar olduğunu vurguladılar. Ayrıca, getirilen düzenlemelerle önleyici sağlık hizmetlerinin sekteye uğrayacağı ve yurttaşların kaliteli sağlık hizmetine erişiminin engelleneceği konusunda endişelerini dile getirdiler.

Tuzla’da Sağlık Hakkı ve Dayanışma Mücadelesi !

Tuzla’daki ASM çalışanlarının şartlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi, yurttaşlarımızın kaliteli sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması, ancak Tuzla halkı ve ASM çalışanlarının dayanışmasıyla mümkün olacaktır.

Umut Uçar

Exit mobile version