CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

İzlemek için tıklayın!

TÜPRAŞ’ta Zorunlu Uzlaşma: İşçinin İradesi Yok Sayıldı, Polis Müdahale Etti

TÜPRAŞ ile Petrol-İş Sendikası arasında yürütülen ve 3 bin 500 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, işçilerin taleplerini karşılamayan bir sözleşmeyle sonuçlandı. İşçiler imzaya tepki gösterirken, birçok rafineride eylemler başladı.

Koç Holding’e bağlı Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) ile Petrol-İş Sendikası arasında 31 Ocak’ta başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, işçilerin “sefalete mahkûm edildiği” gerekçesiyle tepki gösterdiği bir metinle sonlandı. İşçilerin yüzde 85 zam, kıdem farkı ve 2 yıllık sözleşme süresi talebine karşılık; yüzde 35’lik ilk 6 aylık zam oranı ve toplam 3 yıllık sözleşme süresi dayatıldı.

İşçiler: “Bu Sözleşme Bize Sorulmadan İmzalandı”

Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi ile Kırıkkale, Kocaeli ve Batman şubeleri sözleşmeye imza atarken; Aliağa Şubesi imzaya katılmadı. Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, “İmzaya karşıyız, işçilerin yanındayız” diyerek fabrika önünde işçilerle birlikte nöbete başladı.

Sözleşmeye göre ilk 6 ay için yüzde 35, ikinci 6 ay için yüzde 24 zam yapılacak. Sonraki dönemlerde zam oranları TÜFE’ye endeksli olacak. Sosyal yardımlar ise toplamda 5.110 TL olarak belirlendi. Ancak işçilerin kıdem farkı, sözleşme süresi ve gerçek enflasyon oranlarına göre zam talepleri karşılık bulmadı.

Kocaeli ve Aliağa’da Yol Kapama, Polis Müdahalesi

İmzaya tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri Kocaeli ve Aliağa rafinerilerinde sokağa çıktı. Kocaeli’de E-5 karayolu trafiğe kapatılırken, polis biber gazıyla müdahalede bulundu. İşçiler barikatı aşarak yürüyüşünü sürdürdü.

Bir işçi, “25 bin lira kira veriyorum, maaşım 33 bin lira. 16 saat çalışmak yasal mı, bu sefalet mi yasal?” diyerek duruma tepki gösterdi.

Aliağa’daki yürüyüşte ise “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Eylemse eylem, grevse grev!” sloganları atıldı. İşçiler rafineri girişini kapattı.

“Bu Sözleşme Kabul Edilemez”

Tepkili işçiler, sözleşmenin sabaha karşı yangından mal kaçırır gibi imzalanmasına da karşı çıktı. “Yüzde 67 zam yalanı yapılıyor. İlk 6 ayda cebimize girecek olan sadece yüzde 35” diyen işçiler, “Bu bir uzlaşma değil, dayatma. Kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

EMEP Vekilinden Destek: “İşçi Sınıfı Uyanıyor”

Eylemdeki işçileri ziyaret eden EMEP Milletvekili İskender Bayhan, “Türkiye ucuz emek sömürüsü cennetine çevrilmek isteniyor. Bu düzene itiraz ediyoruz. TÜPRAŞ işçisiyle tüm emekçilerin kaderi ortaklaşıyor” diyerek işçilerin taleplerinin arkasında olduğunu belirtti.

Bayhan, üç yıllık sözleşmenin bugünkü ekonomik belirsizlik içinde işçilere dayatılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti: “Ya bu talepleri karşılayacaksınız ya da işçilerin tokadı daha sert olacak.”

İzlemek için tıklayın!

Exit mobile version