Atatürk Görseli
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

Kamil Tekin Sürek

İktidarın niyetini bilmesek, şaşkın ördek misali ne yaptığını bilmiyor diyebiliriz. Etki ajanlığı yasa tasarısı yasalaşırsa lobi faaliyeti için kurulmuş örgütlerin yetkilileri etki ajanlığı suçunu işledikleri için içeri atılabilir. Peki bu lobi faaliyeti yürüten kuruluşlar ne zaman kurulmaya başlandı? AKP iktidarı sırasında, AKP’nin desteği ve teşviki ile…

Etki ajanlığı suçu ya da eylemine gösterilen örnek ne? Soros’un çeşitli ülkelerde faaliyetleri, bu faaliyetler sonucu gerçekleşen “turuncu devrimler”. Soros ile Davos toplantısında görüşenler kimler? AKP yetkilileri…

Soros’un desteklediği derneğin kurucu ve yöneticileri kimler AKP destekçisi, danışmanı vb. olan kişiler…

NATO toplantısında Gürcistan’da “etki ajanlığı yasası” düzenlemesine karşı Gürcistan’ın bu yasadan vazgeçmesi için uyarılması konusunda oy kullananlar kimler? İyi Parti Milletvekili Turhan Çömez’in söylediğine göre AKP milletvekilleri…

Karışık gibi görünüyor değil mi? Aslında karışık değil. AKP iktidar değilken karşı olduğu, daha doğrusu karşı imiş gibi propaganda yaptığı her şeyi iktidar olunca yapıyor. Hiç kuşkusuz yarın iktidardan gittiklerinde iktidarları süresince yaptıklarını yapanlara karşı herkesten çok özgürlükçü ve hukuktan yana görünecekler. Vaktinde hukuku ayaklar altına almış FETÖ’cülerin şimdi hukuk ve bağımsız yargı savunuculuğuna soyundukları gibi.

Etki ajanlığı yasa tasarısı TBMM Adalet Komisyonundan geçti. Yakında Genel Kurula gelecek ve muhtemelen orada da kabul edilecek. TCK’nin 339. maddesine ek yapılıyor. Madde şöyle: “Devlet güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilir.”

Maddeyi ilk okuduğumda aklıma hemen büyük ortadoğu projesi (BOP) geldi. İsmi daha sonra büyük ortadoğu ve kuzey afrika projesi olarak değiştirilmişti. ABD’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ilgili projesi idi. Türkiye’nin yararına değildi ama Erdoğan “Ben BOP eş başkanıyım” dedi. Yasa maddesi o zaman olsaydı yargılanır mıydı?

Hukuk tekniği açısından yasa maddesi muğlak, yoruma açık, demokratik bir toplumda uygulanamayacak bir düzenleme. “Devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine…” diyor, nedir bu “siyasal yararlar”? Bunu kim belirliyor? İktidar. O zaman iktidarın politikaları aleyhine faaliyet gösteren herkes bu suç kapsamına dahil edilebilir. Büyük ortadoğu projesine, NATO’ya, Dünya Bankasına, İMF’ye BRİCKS’e, AB’ye karşı çıkmak ve aleyhine politikalar oluşturmak bu maddeye göre suç sayılır. Çünkü Türkiye’de siyasi partilerin ve yurttaşların bir kısmı bu politikalara karşı çıkıyor ve bu kurumlara karşı çıkan onlarca devlet ve yabancı kuruluş da mevcut. Örneğin iktidar önümüzdeki günlerde ABD ve İsrail ile birlikte İran’a ve Suriye’ye karşı bir savaşa girerse, bu savaşa karşı çıkanlar bu maddeyi ihlal nedeniyle içeri mi atılacak?

Yasa tasarısının demokrasiye aykırılığı, keyfiliğe açık olduğu belli. İktidarın bu yasayı ısrarla gündeme getirmesinin de nedeni bu zaten. İktidar hak ve özgürlükleri daha da kısmak, muhalifleri yargılama ve cezalandırma tehdidi ile susturmayı amaçlıyor. Bu yasa da önümüzdeki dönemde iktidarın kullanacağı en önemli baskı araçlarından biri olacak. Benzer yasaları son zamanlarda Rusya, Macaristan ve Gürcistan çıkardı. Oralarda çıkarılmasından da niyeti anlayabiliriz.

Geçmemesi için ciddi bir tepki şart. Fakat, gündemde fazla yer bulmuyor. Korkarım gündemin diğer maddeleri ile uğraşırken bu yasayı hızlıca geçirecek iktidar.  Evrensel Gazetesi

Exit mobile version