CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

Müfettişler Tuzla Belediyesi’nde!

‘Tuzla’da Hayali Emsal Transferi’ haberimizin  ulusal basında yayınlanması ve TBMM’de  soru önergesine konu olmasının ardından; İçişleri Bakanlığı harekete geçerek Tuzla Belediyesi’ne müfettiş gönderdi.  9 Aralık’ta gelen müfettişler incelemelerini sürdürüyor. 16 Aralık Pazartesi günü de Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’ndan müfettişlerin belediyedeki incelemelerini başlatacakları ve onlar için iki odanın hazırlandığı belirtiliyor.

Diğer taraftan da yeni başkanın ekibi, imar dosyalarını yeşil ve kırmızı renklerle kodlayarak tasnif etmeye çalışıyor. İncelemeye alınan yedi bin beş yüz imar dosyasından yüzlercesinin içinin boş olduğu, dosyalarda hiçbir belge, plan, proje bulunamadığı ileri sürülüyor.

İmar ve harita bölümlerindeki bilgisayarların hard disklerinin de eski yönetim tarafından silinmiş olması nedeniyle, geçmişe dönük yapılmış projeler incelenemiyor. Çalışmalar zorlukla yürütülüyor. Vurgunun boyutlarının iddia edilenden çok daha fazla; hayal edilemeyecek büyüklükte olacağının, bu tasnif ve parseller bazında saha araştırmaları sonucunda ortaya çıkması bekleniyor.

Tuzla Belediyesi’nde  İmar ve harita bölümlerine görevliler dışında hiç kimse giremiyor. Vatandaşların imar dosyalarına yönelik hiçbir işlem yapılamıyor. Yurttaşlara hiçbir bilgi verilemiyor.

Koordinatör Başkan Yardımcısı Kural: “Benim bunlarda imzam var mı?”

Yeni yönetim tarafından konuyla ilgili olarak; eski başkan Yazıcı’nın Koordinatör Belediye Başkan Yardımcısı Serhan Kural’ın belediyeye çağrıldığı ve bilgi alınmak istendiği dile getiriliyor.

Görüşmede kendisinin neden çağrıldığını soran Serhan Kural’ın; ‘benim bu dosyalardan haberim yok. Yetkili ben değilim. Bana bir imzamı gösterin! Gidip mal varlığımı araştırın?, Bir artış var mı? Yok mu?, İsterseniz hakkımda suç duyurusunda bulunabilirsiniz, hiçbir bilgim, hiçbir ilgim yok’ dediği ve üzerine hiçbir sorumluluk almadığı iddia ediliyor.

‘Hayali Emsal Transferi  Vurgun’unun sadece Tuzla’da değil; ‘diğer belediyelere ve  ilgili bakanlıklara kadar uzanabileceği’ de ileri sürülüyor!

AKP’li eski belediye başkanı Şadi Yazıcı döneminde gerçekleştirilen ve değerinin on milyarlarca lira olduğu iddia edilen, ‘Tuzla’da hayali emsal transferi vurgunu’ haberinin ulusal basında yayınlanması ve TBMM’de soru önergesine konu olmasının ardından İçişleri Bakanlığının da dikkatini çekmiş gibi görünüyor.

İçişleri Bakanlığı, İstanbul’un 39 ilçesine de müfettiş görevlendirdiği ve tüm ilçelerde rutin incelemelerin dışında, bu konuda yolsuzlukların olup olmadığının araştırılmasını istediği de iddialar arasında..

CHP’li Yeni Başkan Çok Zorda

Göreve gelir gelmez  ‘hayali emsal transferleri’ yolsuzluğunu kucağında bulan yeni başkan Eren Ali Bingöl,  çok zor, çözümü neredeyse mümkün görünmeyen bir sorunla karşı karşıya kaldı. Bir tarafta hayali emsal satın alarak dolandırılan müteahhitler, diğer tarafta o müteahhitlere kentsel dönüşüm için verilmiş 2000’i aşkın, pek çoğununda siteleri yıkılmış yapımını bekleyen konut sahibi vatandaş.

Her şeye rağmen, yeni başkanın çözüm arayışları ise sürüyor. Vatandaşların sorunu çözmek için siyasi riskleri ve eleştirileri göze alan yeni yönetim konuyu İBB’ye taşıdı. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na ise dört kez gittiği, ama oradan da şimdilik olumlu bir yanıt alamadığı belirtiliyor.

Yeşil ve Kırmızı Kodlu Toplantı!

Belediye Başkanı 10 Aralık’ta, müteahhitlerle bir araya geldi. Tuzla Belediyesi Nikah Salonu binasında yapılan özel toplantıda kırk kadar müteahhit hazır bulundu.

Müteahhitlerin hem kendilerinin hem de gerçekleştirecekleri projelerde kentsel dönüşüme giren daire sahiplerinin çok zor durumda olduklarını ve bu konuda acilen bir çözüm üretilmesi gerektiğini belirtmeleri üzerine; yeni başkan üç ay süre istedi.

Ve onlara, ‘bireysel olarak hayali emsal transferi dolandırıcıları hakkında şikayette bulunabileceklerini’ söyledi.

Belediye olarak; yapılan ve yapılacak müfettiş incelemelerinden sonra ortaya çıkacak raporlara göre hareket edeceklerini ve gerekli açıklamaları o zaman yapacaklarını  vurguladı.

’Raporların sonuçlarını beklediğimiz için basına ve soru soranlara karşı  şu an sessiz kalıyoruz. Ve bu konuda partili kimsenin konuşmasını, görüş belirtmesini  tercih etmiyoruz’ dedi.

Toplantıda müteahhitlerin sorularına cevap veren yeni başkan; 7.500’ün üzerinde imar dosyasının hem geçmişe dönük; hem de güncele ilişkin incelendiğini açıkladı.

Tuzla Belediyesi’ndeki imar dosyaların yeşil ve kırmızı kodla işaretlendiği ve inceleme sonunda yeşil kodlu dosyaların imar izinlerinin verileceğini; inceleme işleminin 3 ay kadar süreceğini belirtti.

Diğer  kırmızı kodlu dosyalarla ilgili ise sorumlular hakkında yasal işlemlerin başlatılacağını, gerekli suç duyuruları ve şikayetlerde bulunulacağını açıkladı.

‘Yüzlerce  imar dosyası içinde hiçbir belgeye rastlanmadığını, dosyaların boş olduğunu, hiçbir belge bulunmadığını açıklayan başkan, ayrıca belediyedeki imar ve harita birimlerindeki bilgisayar hard diskleri  de silinmiş’ dedi.

Müteahhitlerin önerisi üzerine, belediye de bir kriz masası oluşturulmasını olumlu karşılayan başkan;  durumu merak eden kentsel dönüşüm mağdurları ve müteahhitleri kriz masası üzerinden haberdar ederek, bilgi verilmesini kabul etti.

Tuzla’daki hayali emsal transferleri ile yapılan soygun haberinin peşine düşen, içlerinde  gazetemiz Çağdaş Tuzla, Cumhuriyet Gazetesi, Halktv, Gazete Duvar, Evrensel gibi, ulusal basından pek çok gazetecinin, belediyeyi defalarca arayarak, haberin doğru olup olmadığı, doğruysa soygunun boyutları ve sorumluları hakkında yeni yönetimin ne yapacağını ve bu konuda bir açıklama beklediklerini söyledikleri biliniyor.

Gazetecilere ‘daha sonra bir açıklama yapılacak’ denildiği ve haberin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen, CHP’li Tuzla Belediyesi’nden hiçbir açıklama yapılmaması, hiçbir meclis üyesinin  bu konuyu konuşmaması dikkat çekiyordu. Ama hiç kimse de olayın bu kadar büyük, yaygın ve içinden çıkılamaz halde olabileceğini tahayyül edemiyordu.

Ne olmuştu?

Gazetemiz Çağdaş Tuzla;

‘AKP’li önceki dönem Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın seçimi kaybetmesinin ardından ortaya çıkan ‘Hayali Emsal Transferleri’ üzerinden yapılan büyük soygunun boyutunun, on milyarlarca lira olduğu tahmin ediliyor. Onlarca müteahhit ve iki bini aşkın kentsel dönüşüm mağdurunun, bu yolsuzluktan zarar gördüğü belirtiliyor. Müteahhitler “Emsal Transferi Mağdurları Grubu” kurarak Whatsap üzerinden haberleşip örgütleniyorlar.’ diyerek olayı ve ayrıntılarını haberleştirmişti.

Tuzla’da, kentsel dönüşüm konusunda faaliyet gösteren, seçimlerden önce imar transferlerinin bedelini ödemiş, projeleri onay için bekleyen altmış kadar müteahhit, belediyenin CHP’ye geçmesiyle birlikte ellerindeki ‘hayali emsal transferleri‘ ile ortada kalakalmıştı.

Bir evin birden çok kişiye satılması gibi, ( ki, yerel iktidar değişmese bu yolsuzluk, taraflar olmadığı için asla ortaya çıkmayacaktı.) aynı emsal transferi haklarının birden çok müteahhide satıldığı ortaya çıkmıştı.

AKP döneminde belediyeye yakın olan yandaş bazı müteahhitlerin ise encümen kararı alındıktan sonra belediyeye bağışlamaları gereken emsal haklarını da bağışlamadığı, aynı imar haklarının defalarca başka parsellerde kullanılarak büyük bir rant sağlandığı da iddia ediliyordu.

Daha da vahimi vatandaşlara ait olan hisselerin, hiç haberleri olmadan sahte muvafakatname ve sahte imzalarla satıldığı ve belediye gittiklerinde bu gerçekle karşılaştıkları da ileri sürülüyordu.

Ayrıca aynı plan bölgelerinde yapılması gereken imar transferlerinin farklı plan bölgelerinde yapılmasına göz yumularak büyük bir rant aktarımının yandaş müteahhitlere sağlandığı da iddialar arasındaydı.

‘Tuzla’da Hayali Emsal Transferi’ haberimiz Cumhuriyet Gazetesi, Gazete Duvar, Evrensel Gazetesi ve pek çok internet sitesinde yayınlanmıştı.

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan Tuzla Belediyesi’nden inşaat patronlarına “Hayali emsal arttırımı” yöntemiyle  aktarılan kaynakları soru önergesiyle meclise taşımış ve İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya sormuştu.

Exit mobile version