CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

Bayhan’dan Işıkhan’a: Tuzla Tersane patronları ve taşeron firma sahipleri gözünü kırpmadan işçi atarken sizden mi cesaret alıyor?

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Tuzla tersanelerindeki gemi yapım ve onarım tesislerinde yaşanan işten çıkarmaları Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’nin gemi inşa ve onarım tesislerinin, NATO ülkeleri de dahil olmak üzere yabancı askeri gemilerin inşası, bakımı ve onarımıyla övündüğünü hatırlatan Bayhan, bu tersanelerde çalışan işçilerin payına ise işten çıkarmalar, düşük ücretler, güvencesizlik ve iş cinayetleri düştüğünü vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Bayhan, şunları söyledi: “Asi Gemi adlı taşeron firma sahibi gibi sayısız patron, ülkede devam eden ve hükümetin de sorumluluğunu taşıdığı ekonomik krizi gerekçe göstererek, işçileri açlık ya da işsizlik arasında bir tercihe zorlamaktadır.”

Bayhan, Bakanlığın bu duruma karşı bir adım atıp atmayacağını sorarak, tersaneler başta olmak üzere birçok fabrika ve işyerinde “küçülme” ve “ekonomik daralma” bahanesiyle işçilerin işten çıkarıldığını ifade etti. Ayrıca, iş güvencesinin patronların keyfine bırakıldığını ve işçilerin bir WhatsApp mesajıyla dahi işten çıkarılabildiğini dile getirdi.

“KÜÇÜLME SÖYLEMİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR”

Bayhan, Desan Tersanesi’nin 17 Aralık’ta Gölcük’teki Atlas Tersanesi’nin tamamını satın alarak büyümeye devam ettiğine dikkat çekti. Lüks kongre salonlarında düzenlenen denizcilik konferanslarında yüksek kârlar ve ihracat başarılarıyla övünenlerin, Tuzla tersanelerindeki işçi koğuşlarına geldiklerinde “daralma” ve “küçülme” söylemlerini devreye soktuğunu belirtti.

“KÜÇÜLME SÖYLEMİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR”

Bayhan, Desan Tersanesi’nin 17 Aralık’ta Gölcük’teki Atlas Tersanesi’nin tamamını satın alarak büyümeye devam ettiğine dikkat çekti. Lüks kongre salonlarında düzenlenen denizcilik konferanslarında yüksek kârlar ve ihracat başarılarıyla övünenlerin, Tuzla tersanelerindeki işçi koğuşlarına geldiklerinde “daralma” ve “küçülme” söylemlerini devreye soktuğunu belirtti.

WHATSAPP MESAJIYLA İŞTEN ÇIKARMA

Tersanelerdeki durgunluk gerekçe gösterilerek yapılan işten çıkarmaların son örneğinin, Asi Gemi adlı taşeron firmanın çalışanlarına gönderdiği bir mesajda görüldüğünü ifade eden Bayhan, şunları kaydetti:“Firmanın sahipleri, işçilerle yüz yüze görüşme gereği bile duymamış; WhatsApp üzerinden gönderilen bir mesajla, ‘Piyasa durgun. İş yok. Ya ücretsiz izne çıkın ya da kendinize başka bir iş bulun’ diyerek işçileri fiilen işten çıkarmıştır.”

Bayhan’ın Bakan Işıkhan’a sorduğu sorular şöyle: 

  • Özellikle taşeron çalışmanın hakim olduğu tersanelerde patronlar her türden kural tanımaz ve hukuksuz işleri taşeron firmalar aracılığıyla gerçekleştirmekte ve herhangi bir yaptırım ve caydırıcı ceza uygulanmamaktadır. Bakanlığınız, taşeron çalışma sistemini ortadan kaldırıp işçilerin en temel hakkı olan iş güvencesini yasalarla güçlendirmek için bir adım atacak mıdır?
  • İşlerin durgunlaşması ve krizin işçilere olan yansımaları yalnızca işten atmalarla sınırlı değildir. Tersane patronları, krizi gerekçe göstererek işçilerin zam beklentilerini baltalamakta ve zam döneminde “Zaten iş yok. Bizden fazla bir zam beklemeyin.” söylemiyle açlık ücreti dayatmaktadır. Krizin faturasının açıkça işçilere kesildiği bu tablo karşısında Bakanlığınızın hamlesi ne olacaktır?
  • Siz de tersane patronları gibi işçilere “Sabredin, bu krizi birlikte aşacağız” demenin ötesinde bir şey yapmayı düşünüyor musunuz?Tersanelerde işçilerin sigorta primleri, aldıkları ücret üzerinden değil, asgari ücret üzerinden yatırılmaktadır. Tersanelerde çalışan herkesin bildiği bu durum, adeta sektörün normali haline gelmiştir. Sizce de bu durum normal midir?

Bakanlığınız, açıkça ve herhangi bir saklama gayreti olmadan işlenen bu suç karşısında bir yaptırım uygulamış mıdır ya da uygulamayı planlamakta mıdır?Özetle, tersane işçileri, yukarıdaki sorularla örneklendirildiği gibi, sayısız sorunla mücadele etmektedir. Bakanlığınız, bu sorunlardan haberdar olmadığı için mi sorumluluk üstlenmemektedir, yoksa bu sorunlara kasıtlı olarak kayıtsız kalmayı mı tercih etmektedir?(HABER MERKEZİ) 

Exit mobile version