Piri Reis Üniversitesi öğretim görevlisi ve tiyatro sanatçısı Eda Saraç, Harbiye’de sahnesine yetişmeye çalışırken Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla tutuklandı. Saraç’ın Erdoğan’ın İstanbul’daki programı nedeniyle kurulan bariyerlere tepki gösterdiği, ardından polis tarafından ters kelepçeyle gözaltına alındığı bildirildi.
Harbiye’de başlayan olay: “Sahnesine yetişmeye çalışıyordu”
25 Ekim akşamı Harbiye’de tiyatroya gitmek isteyen Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programı nedeniyle kapatılan yolda polis bariyerine takıldı. Oyuna geç kaldığını belirterek tepki gösteren Saraç, görgü tanıklarının aktardığına göre yere yatırılıp darp edilerek gözaltına alındı.
Saraç, geceyi Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde nezarette geçirdi. 27 Ekim’de çıkarıldığı Çağlayan Adliyesi’nde savcılık, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklama talebinde bulundu. Mahkeme talebi kabul etti, Saraç cezaevine gönderildi.
CHP’li kadın vekiller duruşmadaydı
Duruşmayı CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya ile birlikte milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Aliye Coşar, Evrim Rızvanoğlu, Gülcan Kış, Seda Kaya Ösen ve Nermin Yıldırım Kara izledi.
Asu Kaya, adliye önünde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu karar, Türkiye’de hukukun iktidarın keyfiyetine teslim edildiğini bir kez daha gösteriyor. Bir kadın, bir sanatçı sadece sahnesine yetişmeye çalıştı. Bariyere itiraz etmek nasıl olur da Cumhurbaşkanına hakaret sayılır?
Adalet eleştiriyi cezalandırmak için değil, hakkı ve hukuku korumak için vardır. Eda Saraç yalnız değildir.”
“İtiraz eden herkesten korkan bir iktidar var”
Kaya, duruşma öncesinde de yaptığı açıklamada “İtiraz eden herkesten korkan bir iktidar var karşımızda” diyerek sürece tepki göstermişti.
Saraç’ın gözaltına alınması ve tutuklanması, kısa sürede sosyal medyada #EdaSaraçYalnızDeğildir etiketiyle gündem oldu. Tiyatro camiası, Saraç’ın serbest bırakılması için dayanışma çağrıları yaptı.
Sanat dünyasından tepki: “Sanatın suç sayıldığı ülke”
Birçok sanatçı, Saraç’ın tutuklanmasını “sanatın suç sayılması” olarak değerlendirdi.
Kültür çevrelerinde, “Bir sanatçının sahnesine gitmesi suç sayıldı” yorumları öne çıktı.
Olay, şu soruyu yeniden gündeme taşıdı: “Bir sanatçının yolu neden hep bariyerlerle kesiliyor?”
Eda Saraç kimdir?
Tiyatro sanatçısı ve akademisyen Eda Saraç, Piri Reis Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapıyor. Medyascope’ta zaman zaman “okur görüşleri” bölümünde yazılar kaleme aldı. Sanatla eğitimi birleştiren çalışmalarıyla tanınan Saraç, aynı zamanda çeşitli bağımsız tiyatro topluluklarında sahne aldı.
Değerlendirme
Eda Saraç’ın tutuklanması, Türkiye’de ifade özgürlüğü, kadın hakları ve sanatın üzerindeki baskılara dair yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Hukuk çevreleri, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasının muğlak biçimde uygulanmasının yargının siyasallaşmasının simgesi haline geldiğini belirtiyor.



