İzlemek için tıklayın!
CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özel, kurultayın bir an önce toplanmasını istedi: “Partiyi atamayla yönetmenin izahı yok”
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçilmiş genel başkanı Özgür Özel, TBMM’de düzenlenen grup toplantısında yaptığı konuşmada hem parti içindeki kurultay tartışmalarına hem de Türkiye’nin ekonomik sorunlarına ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Mutlak butlan kararı sonrasında üçüncü kez grup toplantısında kürsüye çıkan Özel, konuşmasına “Bugün olduğu gibi milletin dediği olacak” sözleriyle başladı.
Kurultayın bir an önce toplanması gerektiğini savunan Özel, delegelerin büyük çoğunluğunun bu yönde irade ortaya koyduğunu belirterek, parti yönetiminin süreci geciktirdiğini söyledi.
“1004 delegeden 833’ünün imzasını teslim ettik. Buna rağmen çeşitli bahaneler üretiliyor. Tedbir kararı kurultaya engel değildir, tam tersine kurultayın derhal yapılmasını gerektirir. Seçimleri yok sayarak partiyi atamayla yönetmeye çalışmanın izah edilebilir hiçbir yanı yok” dedi.
Özel, 6 Nisan kurultayında kendisine karşı oy kullanan delegelerin önemli bölümünün de bugün yeniden kurultay istediğini belirterek, “Kemal Bey’e oy vermiş yaklaşık 520 delege de kurultay için imza verdi” ifadelerini kullandı.
“Işık salonda değil, sokakta”
Parti içi tartışmaların ötesinde halkın yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çeken Özel, CHP’nin mücadelesinin artık yalnızca parti binalarında değil, sokakta sürdüğünü söyledi.
“Biz bir umut ışığına doğru yürüyoruz ama o ışık salonda değil, sokakta. Emeklinin öfkesinde, esnafın sabrında, işçinin alın terinde görüyorum” diyen Özel, halkın desteğini sahada hissettiklerini kaydetti.
Asgari ücret ve emekli maaşı çağrısı
Konuşmasının önemli bölümünü ekonomik krize ayıran CHP lideri, asgari ücrette ara zam yapılması gerektiğini savundu.
Açlık sınırının 35 bin lirayı, yoksulluk sınırının ise 114 bin 500 lirayı aştığını belirten Özel, mevcut asgari ücretin yurttaşların yaşam koşullarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
“Asgari ücrete ara zam şarttır” diyen Özel, enflasyon farkı ve refah payı içeren yeni bir düzenleme önerisini Meclis gündemine taşıyacaklarını açıkladı.
Emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısına da değinen Özel, en düşük emekli aylığının 20 bin liraya yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.
“Vergi düzeni değil, vergi soygunu”
Türkiye’deki vergi sistemini de eleştiren Özel, vergi yükünün büyük ölçüde ücretlilerin omuzlarına yıkıldığını söyledi.
“Bu ülkede vergi düzeni yok, vergi soygunu var” diyen Özel, dolaylı vergilerin ve gelir vergisinin çalışanlar üzerindeki yükünü eleştirdi.
Erdoğan’a meydan okudu
Konuşmasının sonunda CHP’nin önümüzdeki dönemde sahada daha güçlü bir çalışma yürüteceğini belirten Özel, iktidar hedefini yineledi.
“Kimse unutmasın; atanmışlar görevlerini kendilerini atayanlardan alırlar, seçilmişler ise görevlerini milletten alırlar” diyen Özel, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Bu mesele seçilmişlerle butlancılar arasında değildir. Bu mesele seradaki teyzeyle Tayyip Erdoğan arasındadır. CHP olarak milletin yanında olmaya devam edeceğiz.”


