Adalet Bakanı Akın Gürlek, devam eden soruşturmalar kapsamında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in oğlu Gökhan Böcek ve Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın “etkin pişmanlık” kapsamında itirafçı olduklarını duyurdu.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, TGRT Haber ekranlarında katıldığı canlı yayında Türkiye gündemine bomba gibi düşen yargı süreçlerine dair önemli detaylar paylaştı. Bakan Gürlek, özellikle yerel yönetimler bazında yürütülen soruşturmalarda çarpıcı isimlerin “etkin pişmanlık” hükümlerinden faydalanarak ifade verdiklerini açıkladı.
Muhittin Böcek İkinci Kez Tutuklandı
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve ailesine yönelik yürütülen soruşturmalar hakkında konuşan Bakan Gürlek, yargı sürecinin derinleştiğini belirtti. Gürlek’in açıklamalarından satır başları şöyle: Antalya Başsavcılığı tarafından başlatılan yeni bir soruşturma kapsamında yapılan operasyonla Muhittin Böcek’in ikinci kez tutuklandığı bilgisi verildi.
Soruşturmanın sadece Antalya ile sınırlı kalmadığı, İstanbul’da da bir süreç yürütüldüğü ve Zuhal Böcek’in bu kapsamda tutuklandığı ifade edildi.
Gökhan Böcek İtirafçı Oldu: Bakan Gürlek, Başkan Böcek’in oğlu Gökhan Böcek’in etkin pişmanlık kapsamında beyanlarının alındığını doğrulayarak, “O konuda bir beyanda bulundu. Süreç devam ediyor,” dedi.
Özkan Yalım Da İfade Verdi
Uşak Belediye Başkanlığı görevini yürütürken tutuklanan ve görevden alınan Özkan Yalım hakkında da konuşan Gürlek, Yalım’ın da etkin pişmanlık yasasından yararlanmak için başvuruda bulunduğunu ve bu çerçevede ifade verdiğini açıkladı.
Etkin Pişmanlık Nedir?
Hukuk literatüründe “etkin pişmanlık”, bir kişinin işlediği suçtan dolayı pişmanlık duyarak, suçun aydınlatılmasına veya suç ortaklarının yakalanmasına yardımcı olması durumunda ceza indirimi ya da cezasızlık öngören bir düzenleme olarak biliniyor. Hem Böcek’in oğlu hem de eski başkan Yalım’ın bu kapsamda vereceği bilgilerin soruşturmanın seyrini değiştirmesi bekleniyor.


