Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonunun düzenlediği fotoğraf yarışmasına katılan Doğan Karapınar, “Demir yolu işçilerinin çalışma koşullarını fotoğraf sanatıyla belgeliyorum” diyor.
Filiz YILDIRIM
Sivas
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonunun (ITF) “Dünyayı ileriye taşımak” sloganı ile uluslararası taşımacılık işçileri arasında düzenlediği fotoğraf yarışmasına Sivas’tan Demir Yolu İşçisi Doğan Karapınar da katıldı. Yarışmaya çektiği dört fotoğrafla başvuran Doğan Karapınar’ın iki fotoğrafı oylanmak üzere seçildi.
Uluslararası taşımacılık işçilerinden ITF’ye ulaşan binlerce fotoğraf arasından 34 fotoğraf halk oylamasına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda dün dereceye giren fotoğraflar açıklandı, daha sonra ITF tarafından ödülleri verilecek.
Işık yardımı ile bir iz bırakan, “an”ı belgeleyen ve ona tanıklık eden, taşımacılık işçilerini, insanları ve doğayı objektifine taşıyan 60 yaşındaki Doğan Karapınar ile konuştuk.
Sivas TCDD’de 40 yıla yakındır demir yolu vagon başteknisyeni olarak görev yaptığını belirten Karapınar, Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Ön Lisans mezunu. Karapınar, 30 yıldır fotoğraf çekiyor ve fotoğraf dalında katıldığı bazı yarışmalarda ödül kazanan fotoğrafları oldu.
Fotoğraf sanatıyla ilgilenmenin kendisini mutlu ettiğini belirten Karapınar, fotoğraf çekmeye nasıl başladığını şöyle anlatıyor: “İnsana, doğaya, yaban hayata olan tutkumun, insan hikayelerinin bende bıraktığı izlerin, yaşamı belgeleme içgüdüsünün benim fotoğraf sanatına yönelmemde büyük etkisi oldu.”
Karapınar, ITF’nin uluslararası alanda düzenlediği bu yarışmaya katılma sürecine dair ise “Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Sivas Şube Başkanı Çağrı Berkel’in ITF’nin uluslararası taşımacılık işçileri arasında düzenlediği fotoğraf yarışması ve koşullarını bildirmesinden sonra dört fotoğrafımla başvuruda bulunarak katıldım. Binlerce fotoğraf arasından iki fotoğrafım seçilerek 34 fotoğrafla birlikte uluslararası halk oylamasına sunuldu” diyor.
Birlikte çalıştığı demir yolu çalışanlarından aldığı tepkilerin olumlu olduğunu söyleyen Karapınar, “Demir yolu işçilerinin demir yolu çalışma koşullarını fotoğraf sanatıyla belgelemek, tanıklık etmek, geçmişi geleceğe taşımak açısından olumlu ve destekleyici tepkiler alıyorum” ifadelerini kullanıyor.
Fotoğrafın empati duygusunu ve yaşamı sorgulayan, sorgulatan bir gücünün olduğuna inandığını vurgulayan Karapınar, “İnsana ait olan tüm yaşanmışlıkları, doğa ve yaban hayatını objektifime taşıyarak tanıklık etmeye çalışıyorum. Fotoğrafçılık yaşamı doğayı, yaban hayatını belgeleyen, ona tanıklık eden, yaşamı sorgulatan, geçmişi geleceğe taşıyan bir sanat dalı olarak işlevinin büyük olduğuna inanıyorum” diyor.
Doğan Karapınar’ın çektiği fotoğraflarını yayınladığı Instagram adresi: https://www.instagram.com/karapinardogan/ (Evrensel Gazetesi)