Selim İleri ve Türkan Şoray: İleri’nin 2012 yılında Aydın Doğan Ödülü’nü aldığı ödül töreninden
Sağlık sorunları yaşayan yazar Selim İleri, akşam saatlerinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Yazar, senarist, eleştirmen Selim İleri 75 yaşında hayatını kaybetti.
İleri, 1998 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanına, 2012’de de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer görüldü.
Selim İleri, 1970’lerden itibaren roman, öykü, şiir, deneme, tiyatro, anı, inceleme gibi edebiyatın farklı türlerinde nitelikli eserler ortaya koyan çağdaş Türk edebiyatının üretken kalemlerinden biri oldu.
Edebiyat dünyasına kazandırdığı eserler dışında 20’nin üzerinde senaryo yazan İleri, Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Papirüs, Varlık, Türk Dili, Politika, Dünya, Milliyet, Milliyet Sanat, Gösteri ve Cumhuriyet’in arasında olduğu birçok gazete ve dergide inceleme, eleştiri yazılarıyla yer aldı.
Köşe yazarlığı da yapan İleri, yazı dizileri hazırladı. Radyo ve televizyonlarda kültür sanat programları sundu.
Selim İleri kimdir?
İleri, 1949 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesinde dünyaya geldi. Selim İleri, 1968’de Atatürk Lisesi’ni bitirdi. İleri, bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti. Öğrenimini yarıda bırakarak kendini tümüyle yazmaya verdi.
İleri’nin eserleri
Selim İleri, yarım asrı aşkın edebi kariyerinde roman, öykü, deneme, oyun ve senaryo gibi farklı türlerde 100’ün üzerinde eser verdi.
Edebiyat dünyasına henüz lise yıllarında adım atan İleri’nin ilk öyküsü “Savaş Çiçekleri”, 1967’de Yeni Ufuklar dergisinde yayımlandı. Lise öğretmenleri Vedat Günyol ve Rauf Mutluay’ın teşvikleriyle edebiyat dünyasına yönelen yazar, ilk kitabı “Cumartesi Yalnızlığı/Güz Notları”nı 1968’de yayımladı.
İleri, 1975’te yayımlanan “Dostlukların Son Günü” adlı öykü kitabıyla 1976’da Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. “Her Gece Bodrum” romanıyla 1977’de Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’ne layık görülen yazar, 2021’de de Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü aldı. “Yaşarken ve Ölürken” romanı Milliyet Sanat tarafından yılın romanı seçildi.
1970’lerin başında Halit Refiğ’in teşvikiyle senaryo yazmaya başlayan İleri, “Cennetin Kapısı” (1971) ile senaryo yazarlığına adım attı. “Hiçbir Gece” filmiyle yönetmenlik de yapan İleri, “Bir Aşk Uğruna”, “Yedikuleli Mihriban”, “Her Gece Bodrum” gibi unutulmaz yapıtlara imza attı.
1981’de yazdığı “Kırık Bir Aşk Hikâyesi”senaryosu Ömer Kavur yönetmenliğinde filme alındı. Başrollerini Kadir İnanır ve Hümeyra’nın paylaştığı film 1982’de Sinema Yazarlar Birliği tarafından yılın en iyi senaryosu ödülüne layık görüldü.
1990’larda tiyatro oyunları yazmaya başlayan İleri, “Cahide, Ölüm ve Elmas” ile tiyatro yazarlığına adım attı. “Allahaısmarladık Cumhuriyet” oyunu 1997’de hem Afife Jale hem de Avni Dilligil ödüllerini kazandı. “Mihri Müşfik: Ölü Bir Kelebek” oyunuyla Devlet Sanatçısı unvanını aldı.