PKK 12. KONGRESİNDEN TARİHİ KARARLAR: ÖRGÜTSEL YAPI FESHEDİLDİ, SİLAHLI MÜCADELE SONA ERDİRİLDİ
5-7 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve örgüte yakın kaynaklarca “tarihi” olarak nitelendirilen PKK’nin 12. Kongresi’nde örgütün fesih kararı alındı. Kongrede ayrıca, silahlı mücadelenin sona erdirilmesi yönünde karar alındığı bildirildi. Kamuoyuna 9 Mayıs’ta duyurulan sonuç bildirgesinde, PKK adıyla yürütülen tüm faaliyetlerin sonlandırıldığı ilan edildi.

KONGREDEN GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI
PKK’ye yakın yayın organı ANF tarafından servis edilen görsellerde, iki farklı alanda eş zamanlı olarak yapılan kongreye toplam 232 delegenin katıldığı bilgisi yer aldı. Kongrede alınan kararların Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat tarihli mesajı doğrultusunda şekillendiği belirtildi.
BİLDİRGEDEN ÖNE ÇIKANLAR
Kongre sonuç bildirgesinde, şu ifadelere yer verildi:

“PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Önder Apo tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak, PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı.”
Örgütün bildirgesinde ayrıca, PKK’nin tarihsel rolünü tamamladığı, Kürt halkının demokratik çözüm ve barış sürecine daha bilinçli katılım göstereceği yönünde ifadeler yer aldı. Bildirgede, Kürt siyasi aktörlerine, demokratik örgütlere ve topluma “öz savunma” ve “komünal toplum inşası” çağrısı yapıldı.
MECLİS’E VE SİYASİLERE “SORUMLULUK” ÇAĞRISI
PKK’nin fesih kararını duyurduğu bildirgede, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve tüm siyasi partilere yönelik şu çağrı dikkat çekti:
“Bu aşamada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tarihi sorumlulukla rolünü oynaması önemli olmaktadır. Aynı şekilde hükümet ve ana muhalefet partisi başta olmak üzere mecliste temsili bulunan tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini ve demokratik kamuoyunu barış ve demokratik toplum sürecine katılmaya çağırıyoruz.”
“ÖCALAN YÜRÜTSÜN” VURGUSU
PKK, alınan kararların hayata geçirilmesi için Abdullah Öcalan’ın süreci “yönetmesi ve yönlendirmesi” gerektiğini belirtti. Öcalan’a “demokratik siyaset hakkının tanınması” ve “hukuki güvence” sağlanması talep edildi.
PKK’NİN MİSYONU TAMAMLANDI”
Kongre sonuç bildirgesinde, 1978’de kurulan PKK’nin, “Kürt halkının dirilişini sağlayarak tarihi misyonunu tamamladığı” savunuldu. Bildirgede 1993’teki ateşkes süreci, Turgut Özal’ın girişimleri ve 1999’daki Öcalan’ın yakalanma süreci gibi tarihsel kırılma noktalarına da atıf yapıldı.
ULUSLARARASI ÇAĞRI: “SÜRECE ENGEL OLMAYIN”
PKK uluslararası kamuoyuna da çağrıda bulunarak, “yüzyıllık soykırım politikalarındaki sorumluluklarını görmeleri ve demokratik çözüme katkı sunmaları” istendi. “Demokratik modernite” kavramı etrafında küresel dayanışma vurgusu yapıldı.
FUAT KAYTAN VE RIZA ALTUN ANILDI
örgüt, kongresini, yaşamlarını kaybetmiş iki üst düzey isme; Fuat-Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun’a adadığını duyurdu. Her iki isim, PKK’nin 1970’li yıllardan itibaren önde gelen kadroları arasında yer alıyordu.
PKK’nin örgütsel yapısını feshettiğini ve silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etmesi, Türkiye’nin 40 yılı aşkın süredir mücadele ettiği silahlı yapıya ilişkin yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor. Ancak sürecin ne yönde gelişeceği, bu çağrıya devlet ve toplum kurumlarının nasıl yanıt vereceği, özellikle de Abdullah Öcalan’a yönelik taleplerin nasıl ele alınacağı, önümüzdeki dönemin kritik gündem maddeleri arasında yer alacak.