Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, TBMM’de AYM’nin Can Atalay kararının okunmasını “korsan gösteri” diyerek hedef aldı, “Devlet affetmez, önce kaydeder sonra gereğini yapar” tehdidinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, TBMM Genel Kurulu’nda, Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna dair hak ihlali kararının okunmasını hedef aldı. AYM kararının okunmasını “Korsan gösteri” diye niteleyen Uçum, “Şu ya da bu şekilde Türkiye’den yana görünüp idareyi ve yargıyı hedef göstererek ajan-provokatörlük yapanları da Devlet affetmez, önce kaydeder sonra gereğini yapar.” tehdidinde bulundu.
Uçum sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Meclisin hukukuna ve Anayasaya karşı korsan gösteri yapıyorlar. Bizim sistemizde ve Anayasa’da kesinleşmiş mahkumiyet kararının okunmasıyla milletvekilliğinin düşme usulü var. Tersi yok. Yani AYM kararı okunarak milletvekilliği ihya edilemez, milletvekilliği iade edilemez. Böyle bir hüküm yok, böyle bir kural yok, böyle bir usul yok. Kaldı ki okunan karar da ‘karar verilmediğine yer olmadığı’ kararıdır yani ortada bir karar da yok. Kesinleşmiş mahkumiyetle milletvekilliği düşen bir kişinin milletvekilliği ancak kesin kararın, yargılamanın iadesiyle ortadan kaldırılması ve bu durumun TBMM’ye bildirilmesiyle olur. Bunu da sadece karar veren mahkeme yapabilir. Ortada böyle bir durum var mı, o da yok. Hukuku katletmeye çalışanlara Devlet ve Millet asla geçit vermez. İki kez Gazi olmuş Meclisimiz bu oyunlara gelmez. Şu ya da bu şekilde Türkiye’den yana görünüp idareyi ve yargıyı hedef göstererek ajan-provokatörlük yapanları da Devlet affetmez, önce kaydeder sonra gereğini yapar.” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
2023 seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili olarak seçilen Can Atalay, Gezi Parkı davası kapsamında aldığı ceza nedeniyle tahliye edilmemişti. AYM, Atalay’ın milletvekili seçilmesiyle birlikte yasama dokunulmazlığı kazandığını, tutukluluğunun hak ihlali olduğunu ve serbest bırakılması gerektiğini belirtmişti. Ancak bu karar Yargıtay tarafından uygulanmamıştı. TBMM Atalay’ın milletvekilliğini düşürmüştü.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna dair kararı 16 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) Genel Kurul toplantısında okutulmuştu.
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplanan genel kurulda Karaca AYM’nin Can Atalay kararını “millet iradesine” vurgu yaparak okuttu. Karaca “Değerli milletvekilleri, Anayasanın 6’ncı maddesinde, arkamızda yazılı olan ve Anayasanın amir hükmü olan egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu düzenlemesini bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz” dedi. Hatay halkının iradesiyle seçilmiş Hatay Milletvekili Sayın Can Atalay’ın seçildiği günden bu yana görevini ifa edemediğine vurgu yapan Karaca, “Bu nedenle Anayasamızın 153’üncü maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları başta yasama organı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bağlayıcı olduğu aşikar olması ve amir hüküm olması hasebiyle, bugün Anayasa Mahkemesi kararının Milli Egemenlik Haftası’na girdiğimiz bu süreçte hüküm kısmını bir kez daha hatırlatmak bakımından okunmasına karar verdim ve bu hüküm kısmını Sayın Katip üye arkadaşıma okutuyorum” dedi.
Gülizar Biçer Karaca’nın bu sözlerinin ardından CHP’li Katip Üye Sibel Suiçmez, AYM’nin milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile ilgili “milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna” ilişkin hak ihlali kararını okudu.
Karar okunduğu sırada, Başkanlık Divanı’ndaki AKP’li üye Mersin Milletvekili Havva Sibel Söylemez yerinden kalkarak Genel Kurul’dan ayrıldı. Yerine ise salonda bulunan CHP’li Katip Üye Elvan Işık Gezmiş oturdu.
Karar okunurken, bazı AKP milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nu terk etti. Kararın okunmasının ardından CHP’li milletvekilleri alkışlarken, AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ile diğer bazı AKP’li milletvekilleri “Bu yaptığınız çok yanlış” diyerek tepki gösterdi. AKP’li ve CHP’li milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.
AKP’liler AYM kararını okutan Karaca’nın “iç tüzüğü ihlal ettiğini” “korsan eylem yaptığını” iddia ederek Karaca’nın meclis başkanlığı görevinin sonlandırılmasını istedi. (Politika Servisi)