Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren usta sanatçı Edip Akbayram için Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda tören düzenlendi. Buradaki törenin ardından Teşvikiye Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Usta sanatçı, Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.
“SENİ SAKLAYACAĞIM BABA…”
Veda töreninde kürsüye çıkarak konuşma yapan Edip Akbayram’ın kızı Türkü Akbayram, şöyle konuştu:
“Çoğunuzun Edip abisi ama benim babam. Canıma can katan, yoluma inanılmaz bir ışık tutan… Ne söylesem onun bu ülkeye kattığı değerden anlamlı olmayacak, eksik kalacak. Onun zarafeti, yüreğini anlatmaya yetmeyecek. Doğduğu andan itibaren hayatı direniş ve mücadeleyle geçen bir ömür… İlkeleri, dimdik duruşu, sarsılmaz devrimci Atatürkçü kimliğiyle bu ülkeye bir Edip Akbayram geldi, ama asla geçmeyecek. Babam birimizin memleket hasretinde, birimizin sevdasında, birimizin kavgasında, birimizin umudunda hep yaşayacak. Seni saklayacağım baba, önce kendim için, sonra herkes için seni sesimde yaşatacağım. Bir evlat olarak ömrüm boyunca seninle gurur duydum, seninle gurur duymaya devam edeceğim. Hoşça kal babacığım.”

“Güzel Günler Göreceğiz”, “Hasretinle Yandı Gönlüm” ve “Aldırma Gönül” gibi şarkılarıyla sevenlerinin gönlünde taht kuran usta sanatçı Edip Akbayram, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu. Akbayram için Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda veda törenine ailesi, dostları, sanatçılar, sevenleri katılarak Akbayram’ı alkışlarla uğurladı.

75 yaşında yaşamını yitiren usta sanatçı Edip Akbayram için İstanbul’da bulunan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda tören düzenleniyor. Tören, Akbayram’ın sanat yaşamını anlatan videonun gösterimi ile başladı.Akbayram’ın ailesinin de bulunduğu törene sanatçının sevenleri yoğun katılım gösterdi.

“EDİP BÜYÜK SERVETLER BIRAKMADI AMA HALKIN GÖNLÜNDE ÖYLE BİR SERVET BIRAKTI”
Törende konuşan sanatçı Zülfü Livaneli, şunları söyledi:
“Edip’in de bir zamanlar söylediği gibi sanatçılar fiziken direniyorlar sanatlarıyla direniyorlar. Sanatlarıyla direniyorlar. O yüzden Edip Akbayram’ın direnişi bitmedi. Uzun yıllar Türkiye’nin varlığında direnişi devam edecek. Hepimiz biliyoruz ki hayatı boyunca dik durdu. Fakat bu Türkiye’de çok zor. Çünkü fırtınaya tutulmuş bir gemi gibi savrulurken sizin dik durmanız demek o dalgalarla mücadele etmeniz demek. Türkiye’de hayat sizi sürekli sınıyor. Sivil darbe oluyor buna karşı durmanız gerekiyor. Sivas’ta aydınlarımız yakılıyor, ona dik durmanız gerekiyor. Sürekli sınanıyorsunuz. O fırtınalı gemide Homeros’un destanındaki gibi kendinizi bir vicdan direğine bağlamanız gerekiyor. Edip belki ailesine çok büyük servetler bırakmadı ama halkın gönlünde öyle bir servet bıraktı ki bu hiçbir şeyle ölçülemez.”
Livaneli’nin ardından konuşan Edip Akbayram’ın kızı Türkü Akbayram, “Babam birimizin memleket hasretinde birimizin umudunda her zaman yaşayacak. Seni saklayacağım baba ve herkes için seni sesimde yaşatacağım. Hoşçakal babacım” dedi.
“MİLYONLARIN HAYATINA DOKUNDU”
Törende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ise şunları söyledi:
“Hepimize çok özel tarifsiz duygular yaşatmış bir insandan bahsediyoruz. Hayatın her evresinde bir hak mücadelesi veren onurlu duruşunda öyle güçlü bir ses çıkardı ki insanların tüyleriniz diken diken eder. Edip Akbayram çok özel bir insan. Bu ülkenin onurlu vicdanlı bu halkın istekleri duyguları düşünceleri türkü olur ruhumuza işlerdi onun sesinden. Milyonların hayatına dokundu. Hiçbir zaman insandan, sevgiden, eşitlikten yana onurlu duruşundan da taviz vermedi Edip Akbayram.
Zamansız sanatçılar vardır, Zamanı geçmez hiçbir zaman. Edip Akbayram öyle bir sanatçı. İnsanların sessiz kaldıkları bir ortamda onun sesiyle ayağa dikilirler. Ne yazık ki ülkemizde bu tarz duruşlara sıklıkla ihtiyaç duyulmaktadır.”

Usta sanatçı için burada düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Akbayram’ın cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.

EDİP AKBAYRAM KİMDİR?
Usta sanatçı, 29 Aralık 1950 tarihinde Gaziantep’te dünyaya geldi. Henüz dokuz aylıkken çocuk felcine yakalanan Akbayram, çocukluğunu hastalığın pençesinde geçirdi. Ancak müziğe olan tutkusu da o yıllarda başladı.
Müzik kariyerine Gaziantep’te başlayan ve bir süre orada devam eden Akbayram’ın ikinci durağı ve sahneye çıktığı şehir ise Adana oldu.
Akbayram, 1968 yılında liseyi bitirmesinin ardından İstanbul’a giderek, doktor olma hayali için sınavlara girdi ve diş hekimliği bölümünü kazandı.
Diş hekimliği bölümü ile müzik arasında seçim yapmak zorunda kalan Akbayram, müziği seçerek 1971 yılında Altın Mikrofon Yarışması’na katıldı. Usta sanatçı, yarışmada, Aşık Veysel’in şiirinden esinlenerek hayata geçirdiği ilk bestesi olan “Kükredi Çimenler” ile birinci oldu.
Dostlar Orkestrası’nı 1974 yılında kuran Akbayram, Anadolu pop müziğinin önde gelen isimlerinden biri oldu.
“Kara Kuzu”, “Deniz Üstü Köpürür” ve “Garip” adlı eserleri hafızalara kazınan, “Aldırma Gönül” ve “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” adlı parçalarıyla satış rekorları kıran usta sanatçı, geniş bir hayran kitlesi kazandı.
Aldığı ödüllerin arasına Altın Plak’ı da yazdıran sanatçının 250’ye yakın ödülü bulunuyor.