İSİG MECLİSİ; ‘Kasım ayında 164, yılın ilk on bir ayında en az 1708 işçi hayatını kaybetti.’
Aslı Odman / İSİG Meclisi Gönüllüsü
Kasım ayında 164, yılın ilk on bir ayında en az 1708 işçi hayatını kaybetti
Yüzde 71’ini ulusal basından; yüzde 29’unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Kasım ayında en az 164, yılın ilk on bir ayında en az 1708 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
2024 yılının ilk on bir ayında iş cinayetlerinin aylara göre (güncellenmiş) dağılımı şöyle:
Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 139 işçi, Temmuz ayında en az 148 işçi, Ağustos ayında en az 192 işçi, Eylül ayında en az 157 işçi, Ekim ayında en az 167 işçi ve Kasım ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti…
Kasım ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:
İnşaat, Yol işkolunda 42 işçi; Taşımacılık işkolunda 23 işçi; Tarım, Orman işkolunda 20 emekçi (10 işçi ve 10 çiftçi); Metal işkolunda 13 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 8 işçi; Enerji işkolunda 7 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 6 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 6 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 5 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 5 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 4 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 3 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 1 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 11 işçi hayatını kaybetti…
• İş cinayetlerine sektörel olarak bakarsak sanayide 76 işçi, inşaatta 42 işçi, hizmette 26 işçi ve tarımda 20 işçi hayatını kaybetti…
• Ölen işçilerden tespit edebildiğimiz kadarıyla 2’si sendika üyesi, 162’sı sendika üyesi değil.
• Bu ay 9 göçmen işçi (4 Suriyeli, 1 Iraklı, 1’i Kırgızistanlı, 1’i Mısırlı, 1’i Rusyalı, 1’i Türkmenistanlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçilerin 4’ü inşaat, 3’ü tarım ve 2’si sanayi sektöründe çalışıyordu.
• İş cinayetlerinde ölenlerin 10’u kadın işçiydi. Kadınların 6’sı hizmet, 2’si tarım ve 2’si sanayi sektöründe çalışıyordu.
• Patronların maliyet görüp İSİG önlemlerini almaması ya da yetersiz alması, devletin gerekli denetimleri yapmaması, aşırı-uzun-yoğun çalıştırma ve sendikal örgütlenmenin engellenmesi iş cinayetlerinin temel nedenlerini oluşturuyor.
Kasım ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:
Trafik, Servis Kazası nedeniyle 35 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 33 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 25 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 19 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 8 işçi; Şiddet nedeniyle 8 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 7 işçi; İntihar nedeniyle 6 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 4 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 4 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 2 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 13 işçi hayatını kaybetti…
• Bu ay iş cinayetlerinin ilk sıradaki nedeni Trafik, servis kazaları ve öne çıkan işkolu taşımacılık. Özellikle uzun yol taşımacılığı yapan tır ve kamyon şoförleri uzun çalışma saatlerinde ve yedek şoför olmadan çalışıyor ve araçlarında barınıyorlar. Buna yollardaki aydınlatma vb. eksiklikler eklenince birçok ölüm gerçekleşiyor.
•İkinci sıradaki neden ise yüksekten düşmeler. Bu ölümlerin yüzde 66’sı de inşaatlarda meydana geldi. Uygun iskelelerin, korkulukların, emniyet kemerinin vb. olmaması bu ölümlerin temel nedenlerini oluşturuyor.
Kasım ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:
14 yaş ve altı 1 çocuk işçi,
15-17 yaş arası 6 çocuk/genç işçi,
18-29 yaş arası 31 işçi,
30-49 yaş arası 79 işçi,
50-64 yaş arası 37 işçi,
65 yaş ve üstü 3 işçi,
Yaşını bilmediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti…
• Kasım ayında yedi çocuk işçinin ölümüyle beraber bu yılın ilk on bir ayında ölen çocuk işçi sayısı 68’e ulaştı. Bu ay hayatını kaybeden 7 çocuk işçiden 2’si sanayide çalışan MESEM’li, 1’i sanayide çalışan göçmen işçi ve 4’ü inşaat işçisi.
5 Kasım, Yunus Emre Küçükuzun, 17 yaşında, Konya Selçuklu 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi 11. sınıf öğrencisi, sanayide çalıştığı gıda atölyesinde üzerine platin levha devrildi.
21 Kasım, Efe Baran Kazancı, 14 yaşında, Zonguldak Mesleki Eğitim Merkezi 9. sınıf öğrencisi, yanında çalıştığı elektrik ustası ile iş için bölgeye giderken araç kapalı hemzemin geçitten geçerken ray bakımı yapan lokomotif ile çarpıştı.
12 Kasım, Tarık El Deyab, 17 yaşında, Konya Karatay Vatan Sanayi Sitesi’ndeki bir fabrikada fenalaştı, siyanürden etkilenip düştüğü belirtiliyor.
20 Kasım (Dünya Çocuk Hakları Günü), İlhan Yolcu, 15 yaşında, Afyon Emirdağ’da sıvacılık yaptığı inşaatın 5.katında halatı kopan iskele yıkıldı, 16 yaşındaki kuzeni Burhan ise ağır yaralandı.
27 Kasım, Samet Demir, 17 yaşında, Ordu Ünye’den İzmir’de inşaatta çalışmaya giderlerken otomobilleriyle bir kamyon çarpıştı.
16 Kasım, Muratcan Ateş ve Yusuf Gözel, 17 ve 16 yaşındalar, Elazığ’da bir inşaat şantiyesinde operatörün bulunmadığı sırada binip hareket ettirdikleri teleskopik yükleyici devrildi.
• Diğer yandan emekli maaşlarının yetmemesi, EYT ve emeklilikte adalet tartışmaları devam ederken 50 yaş ve üstü ölen işçilerin sayısı en az 40. Yani Kasım ayında ölen her dört işçiden biri emekli/emeklilik çağında/yaşlı. Öyle ki artık her ay bu yaş grubunda (ve bazıları tehlikeli işlerde çalışan) birçok işçinin ölüm haberlerini alıyoruz. Kasım ayından bazı ölümleri hatırlatalım:
30 Kasım, Bilal Kut, 63 yaşında, Denizli Acıpayam’da traktör kepçe ile tomruk yüklerken devrilen aracın altında kaldı.
30 Kasım, Mustafa Dirmen, 56 yaşında, Kayseri Melikgazi OSB’de bulunan DNZ Mobilya imalat fabrikasında yangın çıktı, başka bir fabrikadan emekli olduktan 2 ay sonra yeniden çalışmaya başlamıştı.
29 Kasım, Zekeriya Yılmaz, 56 yaşında, İstanbul Güngören’de kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı devam eden 4 katlı bir iş merkezinin üst kısmında çökme sonucu göçük altında kaldı, cansız bedenine 55 saat sonra ulaşıldı, hastaneden emekli olduktan sonra inşaatlarda çalışıyordu.
20 Kasım, Ali Yılmaz, 63 yaşında, Kocaeli Karamürsel’de 5 katlı bir apartmanın çatısını tamir ederken 12 metre yükseklikten düştü.
20 Kasım, Mehmet Yiğit, 61 yaşında, Kütahya Gediz’de DSİ’ye ait Üzümlü Barajı’nda sulama kanalı inşaatında döşenen dev borulardan biri çarptı.
20 Kasım, Ali Tamer Akyol, 55 yaşında, İstanbul Bahçelievler’de gece bekçisi olarak çalıştığı inşaatın temeline (4 metre yükseklikten) düştü, tezgahtarlıktan emekliydi.
18 Kasım, Mehmet Aldaş, 58 yaşında, Ankara Çankaya’da çalıştığı inşaatın 2.kat asansör boşluğundan yaklaşık 7 metre yükseklikten tahta zemin üzerine düştü.
17 Kasım, Mehmet Em, 54 yaşında, Adıyaman Merkez İndere (Zey) Köyü TOKİ deprem konutları inşaatında beton dökümü sırasında beton pompası hortumu kafasına devrildi, bu yıl İndere deprem konutları inşaatında tespit edebildiğimiz 8.iş cinayeti.
16 Kasım, Ayhan Evkaya, 58 yaşında, Konya Beyşehir Karayolları 36. Şube Şefliği’nde bakım trafik teknikeri, emeklilik dilekçesini verdiği gün işyerinde kalp kriz geçirdi.
10 Kasım, Cengizhan Kabak, 78 yaşında, Balıkesir Edremit’te gece bekçisi olarak çalıştığı inşaatın havalandırma boşluğundan bodrum kata düştü.
3 Kasım, Bekir Koz, 58 yaşında, Trabzon Of’ta tamirat yaptığı üç katlı bir binanın çatısından düştü.
15 Kasım, Özcan İbiş, 64 yaşında, İstanbul Sancaktepe’de bekçi olarak çalıştığı depoda fenalaştı.
10 Kasım, Ahmet Demir, 61 yaşında, Erzurum Yakutiye’de tır ile seyir halindeyken devrildi.
29 Kasım, Feyzi Cahanker, 78 yaşında, Sakarya Sapanca’da atık kağıt işçisi, kağıt topladıkları triportöre bir kamyonet çarpıp kaçtı.
18 Kasım, Cengiz Karadağ, 62 yaşında, Karaman’da atık kağıt işçisi, 01.35 sularında kağıt toplama arabasıyla evine giderken bir otomobil çarpıp kaçtı.
Kasım ayında Türkiye’nin 52 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik:
21 ölüm İstanbul’da; 9’ar ölüm Antalya ve Konya’da; 6’şar ölüm Muğla ve Şanlıurfa’da; 5’er ölüm Adana, Balıkesir, Bursa ve Denizli’de; 4’er ölüm Afyon, Ankara, Kocaeli, Malatya, Mersin, Ordu ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Gaziantep, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Sakarya ve Van’da; 2’şer ölüm Aydın, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Hatay, Kırıkkale, Kütahya, Nevşehir, Osmaniye, Samsun ve Trabzon’da; 1’er ölüm Adıyaman, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Düzce, Hakkari, Iğdır, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Manisa, Rize, Sivas, Uşak, Bulgaristan, Irak ve S.Arabistan’da meydana geldi…
2024 yılının Kasım ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 164 işçiyi saygıyla anıyoruz…
Bilal Kut, Erol Güney, Faruk Yaprak, Ramazan Değirmenci, Yusuf El Yusuf, Mevlüt Tokaç, Muhammed El Çeker, Fatma Koşçak, Davut İnçamur, Seyhan Can, Ali Altunbaş, Mehmet Yalçın, Gülbeyaz Alak, Bekir Türkmen, Mahmut Kurt, Mehmet Biçer, Remzi Erkul, Mehmet Acar, Çetin Perşan, Warden Ramadan Mohamed Elbiouny, Ebubekir Duran, Yalçın Saldamlı, Halil Ermiş, Erdal Korkmaz, Yunus Emre Küçükuzun, Fahriye Asena Eskikanbur, Ceyhun Avcı, Mustafa Dak, Ahmet Özmen, Tayfun Akman, Murat Güzel, O.E.M., Abdullah Yıldırım, Ömer Nevzat Köse, Mustafa Dirmen, Suzan Çakır, İmran Oğuz Kayan, Ali Hasan, Ali Rıza Fazla, Uğur Akyol, Ömer Şahin, Tarık Karadağ, Cafer Başar Bulut, Murat Kurt, Hakan Sekmen, Mehmet Tekdemir, Benan Atlı, Süleyman Polat, Hasan Kılıç, Şener Baca, Tuğrul Bekçi, Kazım Acar, Abdülaziz Tatlı, Nejat Hakan Aksoy, Osman Öz, Ahmet Ayten, Şahin Akyıldız, Hüseyin Doğan, İbrahim Demircan, Cengiz Sevinç, Tolga ., Zekeriya Yılmaz, İbrahim Çelik, Zekeriya Aydın, Samet Demir, Muhammed Demir, Şirin Tilaver, Mehmet Salih Yardımcı, Hamoud Alkhlıfa, Ahmet Çiftçi, S.U.K., Ali Yılmaz, Mehmet Yiğit, İlhan Yolcu, Ali Tamer Akyol, Erdem Çat, Ali Resul K., Recep Özer, Mehmet Aldaş, Mehmet Padak, Mehmet Em, Ayhan Evkaya, Muratcan Ateş, Yusuf Gözel, Kudret Yazıcı, Musa Laçin, Babacan Aliyev, Serhat İpar, Fatih Şener, Vedat Ergünce, Cevdet Ali, Fikri Kaya, Mücahit Dülek, Salih Celayir, Cengizhan Kabak, Matben Anekceebny Matvei, Bülent Temli, Muhammet Ali Çitgiden, Ferhat İpin, Yusuf Töngel, Bekir Koz, Veli Önal, Necati Dablan, İhsan Ulu, Efe Baran Kazancı, Casım Aksoy, Serkan Taşkıran, Yunus Sağdıç, Cemil Akyıldız, Sedat Saday, Onur Fındık, Yunus Aslan, Murat Atay, Kenan Akçay, Musa Doğan, A.N., Özcan İbiş, Recep Senirli, Hamit Bahşiş, Cemal Uğur, Mehmet Çakmaz, Lütfü Bademci, Oğuzhan Varol, Emir Ateş, Ahmet Demir, Fahrettin Akbulut, Cuma Ekener, Hüseyin Gökdemir, Durmuş Akdemir, Ö.C., Serhat Şimşek, Ezgi Erdoğan, Kadir Demir, Şengül Ayyıldız, Gizem Soylu, Emrah Budak, Recep Denizhan, Hanım Çakır, Mehmet Aktaş, Fethi Köse, Lütfü Beykoz, Ecem Sultan Çamlı, Ogün Yürümez, Feyzi Cahanker, Servet Bilicier, Cengiz Karadağ, Hilmi Şen, Mikayil Çelikkol, Şerafettin Taş, İbrahim Yalçın, Orhan Bıdıl, Nejdet Kılıç, Şadan Turgut, Kamuran Çavuşmirza, Erhan Hazar, Aleyna Özçelik, Ufuk Kengeralan, Tarık El Deyab, Salih Balaban, Tuncay İyem ve ismini öğrenemediğimiz dört işçi…