Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda yaptığı açıklamalarda hem sivil anayasa için çağrı yaptı hem de erken seçime kapıyı kapattı.
CHP’ye: “Bütün mesele, CHP de bizlerle anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı?” DEM Parti’ye: “ 50’nin üzerinde milletvekilleri var. Yeni dönemde farklarını ortaya koymaları, hem kendi tabanları hem de ülkemiz için hayırlı olur.”
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyaretinden dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uzun süredir kamuoyunda tartışılan yeni anayasa meselesini açık ve net ifadelerle tekrar gündeme taşıyan Erdoğan, “Benim tekrar seçilme veya aday olma gibi bir derdim yok” diyerek anayasa teklifinin şahsi çıkarla ilgisi olmadığını savundu.
Erdoğan, yeni anayasa teklifinin odağına “sivil ve demokratik bir anayasa” ihtiyacını koyarken, CHP’ye “gelin el ele verelim” çağrısı yaptı. Erdoğan, “Artık darbecilerin değil, sivillerin yazdığı bir anayasaya ihtiyacımız var. Biz AK Parti olarak hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Şimdi mesele, CHP de bu sürece ortak olacak mı?” diye konuştu.
“İlk Dört Madde Tartışma Konusu Değil”
Erdoğan, Anayasa’nın tartışmalı olduğu ileri sürülen ilk dört maddesiyle ilgili bir sorunları olmadığını belirtti: “AK Parti olarak bizim böyle bir sorunumuz yok ve diğer partilerin de çoğunluğunun olmadığını görüyoruz. Artık sadece yol haritasını belirleyip sivil bir anayasa oluşturmalıyız.”
Erken Seçime Kapıyı Kapattı: “Türkiye’yi Bu Badireye Sokmayız”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boş sandalye sayısı 30’a yaklaşırsa ara seçim kaçınılmaz olur” sözlerine yanıt veren Erdoğan, erken seçim taleplerine kesin bir dille karşı çıktı. “Yatıyorlar kalkıyorlar ‘erken seçim’ diyorlar. Erken seçim olsa ne olacak? İktidar mı olacaklar? Millet vekillerini 5 yıllığına seçti, biz bu istikrarı bozmayız.”
CHP’nin erken seçim çağrılarını “boş hamleler” olarak değerlendiren Erdoğan, Türkiye’nin “en güçlü, en istikrarlı” dönemlerinden birini yaşadığını iddia etti.
PKK’nin Silah Bırakma Kararı ve DEM Parti’ye Mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK’nin 12 Mayıs’ta duyurduğu fesih ve silah bırakma kararına da değinerek, bu gelişmenin özellikle DEM Parti için bir fırsat olduğuna işaret etti:
“Silah vesayetinden kurtuldukça, DEM Parti siyasi mücadelesini çok daha güçlü sürdürebilir. Meclis’te 50’nin üzerinde milletvekilleri var. Yeni dönemde farklarını ortaya koymaları, hem kendi tabanları hem de ülkemiz için hayırlı olur.”
YPG, Suriye Süreci ve ABD Temasları
Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelere dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, YPG’nin geleceği, DEAŞ’lı tutukluların durumu ve Şam yönetimiyle temasların önemine değindi. Ankara, Tahran ve Şam’dan gelen desteklerle PKK’nin fesih sürecinin daha kapsamlı bir hal aldığını belirten Erdoğan, YPG’nin Şam mı Ankara mı çağrısına uyacağını takip ettiklerini söyledi.
ABD ve AB’nin Suriye yaptırımlarını kaldırmasının ardından bölgede diplomatik çözüm için fırsat doğduğunu ifade eden Erdoğan, Suriye ordusuna entegrasyon sürecini izlediklerini söyledi.
Gazze ve Batı’ya Tepki: “Bebekler Açlıktan Ölüyor, Batı Susuyor”
Gazze’deki İsrail saldırılarına karşı Batı’nın tutumunu sert şekilde eleştiren Erdoğan, “İnsan haklarından dem vuran Batı, Gazze’deki zulüm karşısında susuyor. Tarih onları yargılayacak” dedi. Türkiye’nin Gazze’ye insani yardımlarını sürdüreceğini belirten Erdoğan, bölgedeki çabalarının uluslararası alanda Türkiye’nin gücünü artırdığını vurguladı.
Ekonomide “Tulumbaya Su” Benzetmesi: KGF Adımı Yolda
Ekonomiye dair açıklamalarında Erdoğan, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) tekrar devreye alınacağını ve reel sektörün krediye erişimi konusunda yeni adımlar atılacağını söyledi: “Tulumbaya su dökmek lazım ki sistem hareketlensin. İlgili bakanlıklara gerekli uyarılar yapıldı. Yeni destek paketleri yolda.” Enflasyonla mücadelede başarı sağlandığını öne süren Erdoğan, Türkiye’nin rezervlerinde artış olduğunu ve büyüme dinamiklerinin sürdüğünü iddia etti.