Emek Partisi Genel Başkanı / Seyit Aslan
Bu iktidar ve sermaye düzeni kaldıkça ne işçinin, ne memurun, ne de emeklinin insanca yaşama şansı var. Bunun değişmesi için, mücadele etmekten ve taleplerimiz savunmaktan başka bir yol görünmüyor.
İktidarın 12. kalkınma programı, OVP (orta vadeli program) , açlığı ve yoksulluğu artırma, ücretleri baskılama programı olarak devam ediyor. 2025 bütçeside bu programa bağlı yapılan bütçedir. Bu bütçede işçiye, emekçiye, emekliye, sağlığa, eğitime, yani kamu hizmeti ve ücretliye kaynak yok. Faizciye, tefeciye, rantiyeye, sermayeye teşvik, hibe, vergi afları var. İşçi ve emekçiye zam ve yüksek vergi var. Düşük ücret ve sömürü var.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti yangından mal kaçırırcasına alel acele açıkladı. Açıklanan rakam IMF, DTÖ, DB, MÜSİAD, TÜSİAD, TOOB yani sermaye kuruluşları ve örgütlerinin belirlediği rakam; 22 bin 104 TL açlık sınırı altında bir rakamdır. Tümüyle yerli ve yabancı sermayenin talepleri doğrultusunda belirlenen bu asgari ücret kabul edilemez!
2025 yılı boyunca asgari ücretle çalışanlar, açılık sınırının altında ücretle çalışacaklar. ENAG 2024 yılı enflasyonu % 83.40 olarak açıkladı, İTO %55.2 TUİK ise gerçek enflasyonu açıklamıyor. Ama çarşı pazar yangın yeri kiralar uçmuş, temel tüketim ürünleri zam üstüne zamlanıyor. Bu koşularda yaşamak mümkün değil. Burada Türk-İş başta olmak üzere konfederasyonlar adeta yasak savmışlardır.
Yoksulluk sınırını 72 bin ve açlık sınırını 27 bin TL olarak açıklayan sendika bürokratları ise kılını dahi kıpırdatmadı.
Emekliler ise tümden yok sayılıyor. Üç milyon emekli açlık sınırının yarısından az bir ücretle yaşamını sürdürüyor. TÜİK enflasyonuna göre SSK’ dan emekli olanlara yüzde 15,75 artış yapılacak.
Memur ve memur emeklileri zam oranı ise yüzde 11,54 ile resmi enflasyonun bile altında kaldı.
Bu iktidar ve sermaye düzeni kaldıkça ne işçinin, ne memurun, ne de emeklinin insanca yaşama şansı var. Bunun değişmesi için mücadele etmekten ve taleplerimiz savunmaktan başka bir yol görünmüyor.
Erdoğan-Şimşek programına, sefalet ve açlık programına karşı emek ve meslek örgütleri, mücadeleci tüm sendikalar birlikte genel bir grevin, genel direnişin örgütlenmesi için sorumluluk almalı.
Seyit Aslan Kimdir?
2 Ocak 1964’te Sivas Zara’da doğdu. İlköğretimini köyündeki okulunda tamamladı. Dönemin koşulları nedeniyle liseyi bitirmeden genç yaşta işçiliğe başladı.
1979 yılından 2000 yılına kadar cam, metal, tekstil ve kimya iş kollarında çalıştı. 2002 yılında gıda iş kolunda çalışmaya başladı.
Önce Gıda-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanlığına, daha sonra da, 2004 yılında, Gıda-İş Genel Sekreterliğine seçildi.
Üç dönem üst üste, Gıda-İş Genel Sekreterliği görevini sürdürdükten sonra, Gıda-İş’in 29 Kasım 2015 tarihinde yapılan 32. Olağan Genel Kurulunda Gıda-İş Genel Başkanlığına getirildi.
3 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen Gıda-İş 33. Olağan Genel Kurulu’nda tekrar Gıda-İş Genel Başkanı olan Aslan, 14-16 Şubat 2020 tarihlerinde düzenlenen DİSK 16. Genel Kurulunda DİSK Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.
Seyit Aslan, Emek Partisinin (EMEP) kurucu üyeleri arasında yer aldı. Emek Partisinin kuruluşundan bugüne kadar partisinin en alt organlarından, MYK üyeliğine kadar çeşitli kademelerde görevler aldı. 24 Aralık 2023 tarihinde Partisinin 10. Kongresinde Genel Başkan oldu.