İlçemizin köklü okullarından biri:
ÇAĞRI BEY İLKÖĞRETİM OKULU
Röportaj: Fazilet Karahallı
Sayın Kadir Karaaslan kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1956 yılında Çorum’da doğdum. İlkokul ve öğretmen lisesini orada bitirdim. İki yıl orada öğretmen olarak çalıştıktan sonra İstanbul’a geldim. 1999 yılına kadar Pendik Abdurrahman Gazi İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik yaptım. 1999’da yöneticilik sınavını kazanarak aynı yıl burada müdürlüğe başladım.
Çağrı Bey İlköğretim Okulunu bize tanıtır mısınız?
Okulumuz merkezde sağlık ocağının bitişinde yer almaktadır. 1999 depreminde ağır hasar gördüğünden 2 yıl Piri Reis İlköğretim Okulu binasında geçici olarak çalıştıktan sonra yapılan onarımla eski binasına tekrar dönmüştür. 70 anasınıfı öğrencisi hariç, 1310 öğrenci bulunmaktadır. 46 öğretmen, 1 kadrolu hizmetli, 2 tane ücretli hizmetli görev yapıyor. Bir bilgisayar (İnternet), bir fen bilgisi laboratuarı, bir de teknik atölyesi, 2 tane anasınıfı mevcuttur. 12 tane ikincil sınıf, 20 tane birinci kademe sınıfı vardır.
Eğitim öğretimde karşıladığınız güçlükler nelerdir?
Okulumuzun ek binaya ihtiyacı vardır. Okul binasının dar olmasından dolayı ikili eğitim verilememektedir. Ek bina için okul bahçemiz müsaittir, bu konuda çalışmalar sürmektedir. Okulun yanından geçen caddede trafik işgali yok. Tehlike arza ediyor. İlgili yerlere bu konuda müracaat ediliyor sonucunu bekliyoruz. Ayrıca bir spor salonunun olmaması, konferans salonunun yeterli büyüklükte olmaması sosyal faaliyetleri engelliyor.
Eğitim-öğretimde veliler ile işbirliği yeterince sağlayabiliyor musunuz?
Okulun fizikî ihtiyaçlarının karşılanmasında Okul Koruma Derneği Başkanı Perihan Azaklıoğlu’nun ve yönetim kurulu arkadaşlarının çok büyük katkıları olmaktadır. Ayrıca Okul Aile Birliği Başkanı Gonca Öcal ve diğer birlik üyesi veliler okula karşı duyarlı olup okulun gelişip güzelleşmesinde katkılarını esirgemiyorlar.
Okulunuzun sosyal ve kültürel faaliyetleri nelerdir?
Geçmiş yıllarda bilgi yarışmaları birinciliği, futbolda küçükler kategorisinde ilçe şampiyonu olarak kupa almıştır. Ayrıca her türünde okulumuzu temsil eden Artvin yöresi halkoyunları ekibimiz vardır.
Size göre teknolojinin eğitimdeki yeri ne olmalıdır? Okulunuzda yararlanabiliyor musunuz?
Okulumuzda üç yıldır görsel işitsel öğrenme yöntemlerini sağlayacak şekilde bütün sınıflardatelevizyon, vcd ve yeteri kadar tepegöz bulundurulmaktadır. Bunlar için iki yüzey yakın konu CD’si temin edilmiştir. Sınıflarda göstermeye hazırdır. Ayrıca sinema makinesi işlevini gören barko cihazı (projeksiyon makinesi) kullanılmaktadır. Bunların dışında 20 bilgisayarlı internet laboratuarı ikinci yarıyıldan itibaren öğrencilerin kullanımına açılacaktır. Bu konuda açık öğretim fakültesi yayınları temin edilerek sınıflarda gösterime sunulacaktır.
Bir eğitici olarak sendikalaşma konusunda ne düşünüyorsunuz?
Okulumuzda on yedi sendikal arkadaş var. Eğitim-İş’in kuruluş aşamasında görev aldım. Öğretmenlerin sendikalaşması için yoğun çalışma yapan arkadaşlara katkıda bulundum. Çağdaş öğretmenlerin ekonomik, sosyal, özlük haklarının iyileştirilmesinde olmazsa olmaz kurumlarından birisidir. Bununla birlikte zamanında çıkarılan memur sendikalara yasası örgütlenmedeki engelleri kaldıramadı. Öğretmenler hala geçmişteki baskı döneminin etkisi altındadırlar. İş yeri düzeyinde örgütlenmelerde yeteri kadar sendikaların etkisi olmamaktadır. Okulumuzda sendikaların yayınları öğretmenlerin okuyabileceği şekilde sendika panolarında ilan edilmektedir. Öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesinde, fiziki mekanların düzenlenmesi konularında öğretmenlerimizin görüşlerine başvurmaktayız. Memur sendikalarının grevli toplu sözleşmeli sendikalara biran önce kavuşması dileğimizdir. Okul müdürlerinin konumları gereği mevcut öğretmen sendikaları içerisinde sendikal haklarını kullanması bürokratik engeller çıkarmaktadır. Öğretmenlerin sendikal dayanışmalarına zarar vermeyecek yapıda, okul müdürlerinin ayrı bir sendikal platformda birleşmeleri daha gerçekçi olur.
Kamu personeli yasasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çıkarılmakta olan kamu yönetimi tasarısında okul binalarının fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmasının yerel yönetimlere devredilmesi yararlı sonuçlar verecektir. Bunun yanı sıra kamuaki hizmetlerin geçici göreve ve sözleşmeli personel istihdamıyla çözülmesi amaçlanıyorsa bu birçok olumsuzluk getirecektir. Kamu çalışanlarının ekonomik sosyal haklara yeterince sahip olmasından sonra kamuda verimliliğin artması mümkün olacaktır. Yasa bu ihtiyaca cevap verecek bir an önce çıkarılmalıdır.
Çağdaş Tuzla Gazetesi’nden beklentileriniz nelerdir?
Yerel bir gazete çevresel haberlere geniş yer verilmelidir. Çevremizde bulunan tesislerin tanıtılması okurların dikkatini çekecektir. Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Ben de gazetenize başarılar dilerim.