Atatürk Görseli
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı yazılı mesajda, PKK’nin silah bırakma ve örgütsel fesih kararına ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Bahçeli, Türkiye’nin “terörsüz geleceğe” geçiş sürecinde yeni bir aşamaya girdiğini belirterek, TBMM çatısı altında tüm partilerin katılımıyla bir komisyon kurulması çağrısı yaptı.

“Yeni ve Sabır Gerektiren Bir Aşamaya Geçildi”

Bahçeli açıklamasında, PKK’nin 12 Mayıs 2025 tarihinde ilan ettiği silah bırakma ve fesih kararını, “hassas, nazik, kırılgan ve bir o kadar da sabır gerektiren yeni bir aşama” olarak tanımladı. Türkiye’nin teröre karşı yürüttüğü kararlı mücadelenin, milli birlik ve bütünlük temelinde geniş bir toplumsal destekle yeni bir evreye girdiğini vurguladı.

“Türkiye’miz muktedir idare ve irade marifetiyle terörsüz geleceğin kalın perdesini aralamış, milli birlik ve beraberliği bozucu tesirlere her kesimin katılım ve desteğiyle karşı ve kapalı bir evreye geçmiştir.”

Provokasyonlara Karşı Uyarı: “Siyasi Çıkar Hesaplarından Uzak Durulmalı”

Bahçeli, bu süreçte herkesin sorumlu bir dil kullanması gerektiğini vurgulayarak, provokasyonlara ve polemiklere fırsat verilmemesi çağrısında bulundu:

“Sudan sebeplerden dolayı yeşerecek alınganlıklara, yanlış anlamalara, uçuruma açılan polemik dehlizlerine kapılmamalı; siyasi ve ideolojik çıkar hesaplarından uzak durulmalıdır.”

TBMM’ye Çağrı: “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu Kurulsun”

MHP lideri, “terörsüz Türkiye” hedefinin kalıcı ve uzun süreli başarıya ulaşabilmesi için Meclis’te geniş katılımlı bir komisyonun kurulmasının akla en yatkın seçenek olduğunu belirtti.

“TBMM Başkanı’nın çağrısı ile ‘Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması samimi teklif ve temennimizdir.”

Komisyonun Yapısına Dair 7 Maddelik Öneri

Bahçeli, kurulması teklif edilen komisyonun nasıl yapılandırılması gerektiğine dair yedi maddelik öneri sundu:

  1. Komisyon, Meclis’te temsil edilen 16 siyasi partinin yer aldığı, 100 üyeden oluşan bir yapı olmalı.
  2. Her parti en az bir üye ile temsil edilmeli; diğer üyeler partilerin Meclis’teki temsiline göre dağıtılmalı.
  3. Partiler, alanlarında uzman iki kişiyi komisyon çalışmalarına dahil edebilmeli.
  4. Komisyon kendi çalışma usul ve esaslarını belirlemeli.
  5. Komisyon başkanlığını TBMM Başkanı yürütmeli.
  6. Kararlar salt çoğunlukla alınmalı.
  7. Alınan kararlar milletvekilleri eliyle teklif haline getirilip Genel Kurul’a sunulmalı.

“Geriye Dönüş Yoktur”

MHP Genel Başkanı, sürecin geri çevrilemez bir noktaya ulaştığını vurgulayarak, son dönemde yaşanan gelişmelerin altını çizdi:

“27 Şubat’ta İmralı’dan yapılan çağrıyla başlayan, 10 Mart’ta PYD/YPG’nin silahları Suriye Arap Cumhuriyeti’ne teslim etmeyi ve yeni yönetime entegre olmayı kabul etmesiyle devam eden; 12 Mayıs’ta ise PKK’nın silah bırakma ve fesih işlemini teyit etmesiyle sonuçlanan zincirleme gelişmeler, bölge adına hayırlı adımlardır. Ok yaydan çıkmıştır. Geriye dönüş yoktur.

Bahçeli, Türkiye’nin bu süreci bağımsız, aracısız ve kendi imkanlarıyla yürüttüğünü vurguladı. “Statüko kaybetmiş, ezberler bozulmuş, tabular birer birer devrilmiştir” diyen MHP lideri, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde barış, huzur ve diplomasi merkezi olma konumunu pekiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Exit mobile version