Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ilkokul 1. ve 2. sınıflarda “gelişim raporu” adıyla dağıtılan karnelerden Atatürk fotoğrafı ve İstiklal Marşı’nı çıkarması, ülke genelinde tepkilere yol açtı. Konuya ilişkin açıklama yapan Yusuf Tekin, eleştirileri “niyet okuyuculuk” olarak nitelendirirken, öğretmenler birçok ilde sessiz bir protesto başlatarak raporlara Atatürk’ün fotoğrafını ve sözlerini kendileri ekledi.
Bakan Tekin: ‘Bu açık bir niyet okuyuculuktur’
Ağrı’daki karne dağıtım töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Tekin, ilkokulda notla değerlendirmenin “demode” olduğunu savundu. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında öğrencilerin çok boyutlu biçimde değerlendirildiğini belirten Tekin, MEB’in Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine saygılı kuşaklar yetiştirmekle yükümlü olduğunu söyledi.
“Bizim Atatürk’ün saygınlığıyla ilgili olumsuz bir tavır içinde olacağımızı iddia etmek açık bir niyet okuyuculuktur” diyen Tekin, ortaokul karnelerinde Atatürk fotoğrafının yer aldığını da hatırlattı.
Öğretmenlerden sessiz ama yaygın protesto
Bakanlığın savunmasına karşın sahadan gelen görüntüler, tepkilerin yaygınlaştığını gösterdi. Birçok ilde öğretmenler, MEB sistemine yüklenen raporların kapaklarını Atatürk fotoğraflı olarak yeniden düzenleyip bastı; bazıları raporlara Atatürk’ün “Öğretmenler! Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” sözünü ekledi.
Öğretmenler, “Başöğretmensiz karne olmaz”, “Soruşturma korkutmuyor” diyerek uygulamaya karşı duruş sergiledi. Eylem kısa sürede 81 ile yayıldı.
Eğitim-İş: ‘Tarihsel ve onurlu bir duruş’
Öğretmenlerin tutumuna ilişkin açıklama yapan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, yaşananları “tarihsel ve onurlu bir duruş” olarak tanımladı. Özbay, Cumhuriyet kazanımlarının ve Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitimden bilinçli biçimde dışlanmasına karşı öğretmenlerin mesleki onuru koruduğunu vurguladı; olası soruşturmalara karşı hukuki mücadele uyarısı yaptı.
YKS–LGS açıklaması da geldi
Tekin, aynı konuşmada 2028’den itibaren YKS ve LGS’de soru tiplerinin yeni müfredata göre değişeceğini açıkladı. Öğrencilerin ders kitapları, EBA ve MEB’in dijital içerikleri dışında ek kaynağa ihtiyaç duymayacağını savunan Bakan, “yardımcı kaynak” tartışmalarına da kapıyı kapattı.
Çağdaş Tuzla Gazetesi’nin notu
Karne, yalnızca bir ölçme aracı değil; eğitimin değer dünyasının da göstergesidir. Cumhuriyetin kurucu değerlerinin ve Başöğretmen Atatürk’ün simgesel varlığının, pedagojik gerekçelerle tartışma dışına itilmesi toplumsal hafızada haklı bir karşılık bulmamaktadır. Sahadan yükselen öğretmen tepkileri, bu hassasiyetin güçlü bir ifadesidir.
Çağdaş Tuzla Gazetesi, eğitim politikalarının şeffaf, katılımcı ve Cumhuriyet değerleriyle uyumlu biçimde yürütülmesi çağrısını yineler.


