“KUŞ CENNETİ TUZ GÖLÜ”
Tuzla’nın simgesi. Özellikle yağışın bol olduğu zamanlarda tatlı su balıklarının ve çok sayıda su kuşunun barındığı Tuz Gölü yıllar önce 1. Derece SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Çevresi imara kapatıldı. Tuzlalar sevindi. Çünkü kuşaklar boyunca Tuzla’nın simgesi olan Tuz Gölü kurtuluyordu.
KEŞKE KORUMASALARDI
Ama her şey bundan sonra garip bir hal aldı. Hani insana “keşke korumasalardı” dedirtecek cinsten görüntüler çıkıverdi ortaya. Sular yavaş yavaş çekilmeye başladı. Rüzgârlarla havadaki artmanın kokusuna karışan balçık kokusu dayanılmaz bir hal aldı. Ve sonra neredeyse su kalmadı. Bir zamanlar balıkların ve kuşların yuvası olan Tuz Gölü’nün yataklarından biri oldu alabildiğine toprak uzanıyor. Şu an ortada bir zamanlar “Kuş Cenneti, Doğal Park” olduğu ilan edilen bir şey kalmadı: Gölü sazlığa alıp Tuzla mevkine doğru ilerlerken yolun sağında kalan bir tabela: “DİKKAT KAPLUMBAĞA ÇIKABİLİR” Sevimli bir kaplumbağa resmiyle birlikte elbette…
KEPÇELER ÇALIŞIYOR
İş bu haldeyken ne oldu bilinmez. Kim bilir, belki de çevrecilerin gölü kurtarma çabaları en sonunda sonuç verdi. Edindiğimiz bilgilere göre, valiliğin olaya bizzat el koyması sonucu gölü kurtarmak amacıyla Devlet Su İşlerine bağlı iş makineleri çalışmaya başladı. Şu anda göl zemini 170 cm. aşağıya doğru hafriyat yapılarak aşağı indirilecek ve daha önce yatakları değiştirilen derelerin suyu buraya verilerek göl eskisi haline döndürülmesi sağlanacak. Yetkililer bu çalışmaların 2 yıl kadar süreceğini ifade ediyor.
10 Yıl önce “Gölümüz kurumazsın” diyenler şimdi birer yetişkin oldu. Gölümüz ise önce kurutuldu. Şimdi kurtarılmaya çalışılıyor. Ama koruma altında olduğumuz halde bu hale gelmesine nasıl ve neden göz yumulduğunu da merak ediyoruz.