AKP’li önceki dönem Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın seçimi kaybetmesinin ardından ortaya çıkan ‘Hayali Emsal Transferleri’ üzerinden yapılan büyük soygunun boyutunun, on milyarlarca lira olduğu tahmin ediliyor. Onlarca müteahhit ve iki bini aşkın kentsel dönüşüm mağdurunun, bu yolsuzluktan zarar gördüğü belirtiliyor. Müteahhitler “Emsal Transferi Mağdurları Grubu” kurarak Whatsapp üzerinden haberleşip örgütleniyorlar.
Tuzla’da, kentsel dönüşüm konusunda faaliyet gösteren, seçimlerden önce imar transferlerinin bedelini ödemiş, projeleri onay için bekleyen altmış kadar müteahhit, belediyenin CHP’ye geçmesiyle birlikte ellerindeki ‘hayali emsal transferleri‘ ile ortada kalakaldılar. Bir evin birden çok kişiye satılması gibi, aynı emsal transferi haklarının birden çok müteahhide satıldığı ortaya çıktı.
AKP döneminde belediyeye yakın olan bazı müteahhitlerin ise encümen kararı alındıktan sonra belediyeye bağışlamaları gereken imar haklarını da bağışlamadığı, aynı imar haklarının defalarca başka parsellerde kullanılarak büyük bir rant sağlandığı da iddia ediliyor.
Daha da vahimi vatandaşlara ait olan hisselerin, hiç haberleri olmadan sahte muvafakatname ve sahte imzalarla satıldığı ve belediye gittiklerinde bu gerçekle karşılaştıkları da ileri sürülüyor.
Skandalın ortaya çıkmasının ardından, emsal transferi içeren bütün inşaat ruhsatı işlemleri yeni yönetim tarafından durduruldu ve incelemeye alındı.
Önce Emsal Toplayıp, Sonra Kararı Çıkartıyorlar!
Her şey, Emsal Transferi kararı çıkmadan önce, Tuzla’daki emsal taşımaya uygun yeşil alan, spor alanı ve benzeri donatı alanlarında kalan arazilerin büyük bölümünün Ferhat Dalmaz’a yok pahasına satın aldırılması ile başlıyor. Bu durumun Kural ve Şadi Yazıcı’nın bilgisi dahilinde olduğu ileri sürülüyor. Her gün belediyede olan Ferhat Dalmaz’ın ise Tuzla Belediyesi’nde resmi hiçbir görevi bulunmuyor.
Tuzla Belediye Başkanlığı, 11/05/2018’de ‘İmar uygulaması görmüş yerlerde emsal transferi’ konusunda Tuzla Belediye Meclisine karar aldırıyor. “Kendi başına yapılaşamayan hisselerin belediyemize hibe edilmesi şartıyla, hibe edilen kısmın emsalinin aynı plan bölgelerinde kullandırılmasına” denilerek, vatandaşların mağduriyetlerini gidermek amacıyla oybirliği ile alınan karar, zaman içerisinde büyük bir yolsuzluğun dayanağı haline getiriliyor.
Şeytana Pabucunu Ters Giydirmişler!
Emsal transferine ihtiyacı olan firmalar Dalmaz’a yönlendiriliyor. Ferhat Dalmaz’ın geçmişte ucuza topladığı sosyal donatı alanında kalan arazilerin imar hakları, emsal transferi yöntemiyle kentsel dönüşüm işi yapan müteahhitlere yüksek bedellerle satılıyor. Dalmaz, emsal transferi için parasını ödeyen müteahhide, noterden muvafakatname veriyor. Müteahhit bunu Belediye Encümenine götürüp satın aldığı hisselerin hibesi karşılığında inşaat miktarını alarak Encümen kararı çıkarıyor. Encümen kararı Belediye Başkanı tarafından da imzalanıp inşaat ruhsatı veriliyor. Böylece işlem tamamlanmış oluyor ve inşaat projesi hayata geçiriliyor.
Belediyeye yakın bazı müteahhitlerin ise, encümen kararı alındıktan sonra bile belediyeye bağışlamaları gereken hisseleri bağışlamayarak, aynı emsali defalarca kullandıkları ve büyük rantlar elde ettikleri de iddialar arasında.
Hayalet Ferhat Dalmaz’ın ismi var resmi yok! ‘Hayali Protokoller‘
Müteahhitlerin yönlendirildiği ve belediyede resmi bir görevi olmayan Ferhat Dalmaz’ın sürekli belediyede bulunması ve yapılan işlemlere müdahil olması dikkat çekiyordu. Onlarla bizzat görüşen, protokoller imzalayan, tahsilatları yapan organize yolsuzluğun görünen yüzü durumundaki Ferhat Dalmaz’ın yurt dışına İtalya’ya kaçırıldığı dillendiriliyor. Ferhat Dalmaz’ın ağabeyi Sinan Dalmaz’ın müteahhitlere, kardeşinin bir itiraf videosu yayınlayacağını söylediği bildiriliyor. Tuzla kamuoyunda, eski Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın kara kutusu olarak tanınan Koordinatör Başkan Danışmanı Serhan Kural’ın da mağdurlarla görüşmekten kaçtığı, tüm ısrarlı aramalara rağmen Kural’a ulaşılamadığı ve kendisinin de savcılığa başvurarak koruma istediği de ileri sürülen iddialar arasında. Olayı örtbas edebilmek için, Şadi Yazıcı’nın bürosundan aranan bazı müteahhitlere; “mağdur listesi çıkardıklarını ve bu listeye göre ödeme yapılacağının” söylendiği belirtiliyor.
Hayali emsal transferi skandalında müteahhitlerle görüşme ve emsal transferi bedellerini tahsil etme görevini üstlenen Ferhat Dalmaz’ın, yolsuzluğun tüm boyutlarının ortaya çıkmasını engellemek için İtalya’ya kaçırıldığı ileri sürülüyor.
Eski Emlak İstimlak Müdürü Zeki Aydın’ın Rolü!
Skandalda dikkat çeken bir diğer isim de Tuzla Belediyesi’nin eski İstimlak Müdürü Zeki Aydın oldu. İddialar göre, Aydın, emsal transfer süreçlerinde önemli bir rol oynadı. Yapılan işlemlerdeki usulsüzlükler nedeniyle müteahhitlerden çok sayıda şikayet vardı. Soruşturmanın genişletilmesi ile Aydın’ın da yolsuzlukları karıştığını dair somut bulgular elde edildiği ve bu nedenle açığı alındığı öğrenildi. Özellikle emsal transferlerinin planlanmasında ve müteahhitlerin yönlendirilmesinde Aydın’ın etkili olduğu iddialar arasında yer alıyor. Şikayetçi müteahhitlerin ifadeleri doğrultusunda Aydın hakkında hukuki süreç başlatıldı. Tuzla Belediyesi’nin Emlak Müdürü Zeki Aydın, AKP’li Hilmi Yıldız’ın 56 yıl ceza aldığı Akfırat Belediyesi çete davasından da ihaleye fesat karıştırma ve zimmet suçundan yerel mahkemede 33 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosyası istinaf aşamasındaydı. Aydın, CHP’ye geçen Tuzla Belediyesi’nde de 8 aydır koltuğunu koruyordu.
Satılan Emsal Transferleri Sistemden Silinmiyor
Ferhat Dalmaz’ın noterden muvafakatname ile yaptığı emsal satışlar, Belediyenin bilgisayar sisteminden silinmeyerek; aynı parsele ilişkin emsal defalarca başka başka müteahhitlere satılıyor; böylece hiç bitmeyen, hiç tükenmeyen bir rant akışı sağlanmış oluyordu. Yani aynı dairenin pek çok kişiye satılması gibi aynı emsal transferi de pek çok müteahhide satılmış ve bedeli Ferhat Dalmaz tarafından tahsil edilmiş oluyor.
Bu durumun 2018 yılından bu yana sürdüğü ve pek çok projenin hayali transferlerle ya da farklı plan bölgelerinden taşınan emsallerle tamamlandığı iddia ediliyor. Belediye yönetimi değişmese bu yolsuzluğun ortaya çıkmasının imkansız olduğu değerlendiriliyor. İçlerinde, Cüppeli Ahmet’in dünürünün sahibi olduğu Vesem Yapı ve Fars Yapı gibi firmaların da bulunduğu pek çok firmanın bu durumda olduğu belirtiliyor.
Hayali emsal transferi satılarak dolandırılan müteahhitlerin içinde, Tuzla’da iş yapan Karagülle İnşaat otuz milyon, Yavuz İnşaat kırk milyon, NCP İnşaat on iki milyon lira, Şenöz İnşaat yaklaşık bir buçuk milyon dolar ve Penguen sitesi müteahhidinin kırk milyon lira ödediği, onlarca müteahhitin de benzer durumda bulunduğu belirtiliyor.
Dolandırılan müteahhitler ile inşaatları tamamlanamayan kentsel dönüşüm mağduru ailelerin bir çözüm bulunması için yeni başkan Eren Ali Bingöl’ün kapısını aşındırdığı, toplantılar yaparak çözüm arayışı içerisinde oldukları, Tuzla Belediyesi yöneticilerinin de sorunun çözümü için İBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirdiği de gelen bilgiler arasında.
Başkanın müteahhitlere, ve mağdur vatandaşlara; “…siz tamamen dolandırılmışsınız. Hakkınızı savcılığa başvurarak arayın. Biz de elimizdeki belgeleri savcılığa veririz.” dediği dillendiriliyor.
Eski Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, koordinatör başkan danışmanı Serhan Kural, eski emlak istimlak müdürü Zeki Aydın, Ferhat Dalmaz ve diğer belediye personeli hakkında geniş çaplı bir soruşturmanın başlaması ve bu süreçte yolsuzluğun tüm boyutlarının ve kamu kaynaklarının nasıl suistimal edildiğinin ortaya çıkarılması bekleniyor.
Müteahhitlerin kurdukları emsal transfer mağdurları grubu
Ferhat Dalmaz’la imzalanan sadece bir protokol örneği…Ve tahsil edilmiş çek dökümleri…
“Emsal Mağdurları Grubundaki” bazı yazışmalar.