DDK’ye herhangi bir yargı kararı olmaksızın kamu görevlilerini görevden uzaklaştırma yetkisini hukukçular Anayasa’ya aykırı bulurken, sendika ve meslek örgütleri mücadele çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) her kademe ve rütbedeki kamu görevlisini görevden alma yetkisi tanınmasına tepkiler büyüdü. Önceki girişimler Anayasa Mahkemesi kararıyla durdurulurken, TBMM Genel Kurulunda perşembe günü kabul edilen kanunla artık odalar, bakanlıklar ve belediyelerdeki her rütbeden kamu çalışanları, DDK’nin “ilgili kurul üyesi” veya “denetçisinin”, “görevden uzaklaştırma” emrine tabi kılındı.
İdare Hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk-İş’e bağlı TÜMTİS düzenlemeye ilişkin gazetemize konuştu.
Prof. Dr. Metin Günday, DDK’nin Cumhurbaşkanlığının emir ve talimatları ile harekete geçtiğini kaydetti. Görev ve yetkilerinin genişletildiğini vurgulayan Günday, “Mesela belediye başkanlarını da bir belediyede de inceleme ve denetim yapabilir, soruşturma yapabilir. Belediye başkanını da görevden uzaklaştırabilecekler. Araya bir yargı kararına gerek olmaksızın, görevinin başında olmasını uygun bulmadığı bir görevliyi görevden uzaklaştırabilir. Demokratik ülkelerde ya da başkanlık ya da yarı başkanlık sisteminde böyle verilen bir yetki yok” diye konuştu.
‘BİR NEVİ KAYYIM ATAMA’
Düzenlemenin bir kayyım ataması yetkisi olduğunu ifade eden Günday, “Bugün Belediye başkanları görevden alınıyor. Ama bu yetki ile daha kolaylaştırılacak hale getirmişler. Bana göre son derece geniş bir yetki ve Anayasa ile bağdaşmayan bir yetki” dedi.
AYM DAHA ÖNCE İPTAL ETMİŞTİ
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile aynı düzenlemenin getirildiğini Anayasa Mahkemesinin (AYM) Anayasa’ya aykırı bularak iptal ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Metin Günday, “Şimdi Meclise getirilmiş, eller kaldırılıp indirilmiş yürürlüğe sokulmuş. CHP Anayasa Mahkemesine başvuracak. Ancak AYM karar verene kadar bu düzenleme uygulanabilecek” diye konuştu.
İZMİR BAROSU: ANAYASA’YA AYKIRI
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, “Kurumların muktedire bağlanması yönünde atılan adımlardan biri, başka bir anlamı olmaz. Bağımsız çalışma durumundaki tüm kurumlar bağımsızlığını yitirmek üzere. Yapılan her şey bizce Anayasa’ya aykırıdır” dedi.
TMMOB RANTA DİKKAT ÇEKTİ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TMMOB ve bağlı odaların danışma kurulu, genel kurul, konsey vb. yapılardan rant esaslı düzenlemelerle dışlandığına işaret ederek düzenlemeye ilişkin değerlendirme yaptı. Koramaz “DDK’nin ‘denetim’ işlevini aştığını, kurulun yargının yerine geçtiğini, emek ve meslek örgütlerini kendi özel ve keyfi ‘ceza hukukuna!’ tabi kılmaya yönelik olduğu açıklıkla görülebilmektedir” dedi.
‘EMEK MÜCADELESİ İÇİN TEHDİT’
Türk-İş’e bağlı TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “(Bu yetki) asla kabul edilemez. Bu sadece kimi siyasi partileri değil emek ve demokrasi mücadelesi veren tüm kurumları ilgilendiren bir meseledir, tümü için bir tehdittir” dedi. Öztürk, emekten yana tüm kurumların bu bilinçle hareket ederek birlikte mücadelenin yollarını araması gerektiğinin altını çizdi.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Karakoç, “Her ses üzerinde Demokles’in kılıcını sallandırmaya devam edecekler. Halk sağlığı için mücadele ederken söylediğimiz her sözü bahane ederek bir yönelme haline girebileceklerini düşünüyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz. Toplumsal muhalefet ses çıkarmalı” dedi. (Evrensel, Cihan Çelik / Damla Kırmızıtaş)