Varını yoğunu satarak Tuzla’da bir ev sahibi olmak isteyen; ancak, dolandırıldıkları için yıllardır mahkeme kapılarında dolaşan ‘Huzur Sitesi’ mağdurları mücadelelerini tam 25 yıldır sürdürüyor.
Mağdurlar, seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor, mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyorlar.
Bu imar dolandırıcılığına belediyenin bu projeye göz yummasının sebep olduğu da ortaya çıkmıştı. O tarihte, Belediye Başkanlığı koltuğunda İdris Güllüce oturuyor; başkan yardımcılığını ise Mehmet Demirci yapıyordu.!
Gazeteniz Çağdaş Tuzla, bu imar skandalını belediyenin, 3 kat imar izinli yere 5+1 kat ruhsat verdiğini ortaya çıkarmış, “Beş kat, cebe nasıl sığdı” manşetiyle haberleştirmişti.
Çağdaş Tuzla arşivinden; Huzur Sitesi Skandalı 25. Yılında…
- Tuzla’da, bir dairenin 7-8 kişiye satılması sonucu patlak veren Huzur Sitesi skandalında, belediyenin 3 kat imar izinli yere 5+1 kat yapılmasına onay verdiği ortaya çıktı.
- Tuzla Belediyesi, Has İnşaat’ın yaptığı sitede, resmi imar durumuna göre 3 kat yapılması gerekirken, 5+1 kat olarak hazırlanmış projeyi onayladı ve inşaatın böylece yapılmasına göz yumdu.
- Böylece müteahhitlerin yaptığı daire sayısı yaklaşık iki kat arttı ve mağdur olan insan sayısı neredeyse 500’e ulaşmasına neden oldu.
Tuzla’da bir dairenin birden çok kişiye satılması sonucu patlak veren kooperatif skandalında Tuzla Belediyesi’nin garip bir uygulaması ortaya çıktı.
Has İnşaat tarafından inşaatına başlanan Huzur Sitesi, resmi imar planlarına göre 3 kat olması gerekirken, belediye 5+1 kat olarak projeyi onayladı. Böylece daire sayısı haksız bir şekilde iki katına çıkarken, mağdur vatandaşların sayısı neredeyse 500’e ulaştı.
Belediye topu 1987 plan notuna atıyor. Ancak yanıltıyor. Tuzla Belediyesi, konuyla ilgili açılan davada, 5. Tüketici Mahkemesi’ne 07/11/2006 tarihli Başkan Yardımcısı Münir Turan imzasıyla cevabi bir yazı gönderdi. Yazıda, inşaatın 5+1 kat yapıldığı açıklanıyor, ancak bunu 1987 tarihli bir plan notuna dayandırarak “normal”miş gibi savunuyor. Ancak plan notunda küçük bir ayrıntı vardı: “Tasdik sınırları içerisinde yola 12 metre ve daha geniş yollara cepheli olan yerler için 5 kattır.”
O halde, katlar cepten mi? Oysa Huzur Sitesi’nin planlarına baktığımızda açıkça görüyoruz ki, inşaatın yapıldığı parsellerin çevresindeki yollar bu şartı taşımıyor. Yani, yolların genişliği 12 metre veya daha fazla değil. Bu durumda, merak ediyoruz, Belediye, planda cep olarak görülen yeri de yoldan mı sayıyor? Hemen yandaki binalar iki kat olarak yapılırken, Has İnşaat’ın projesi bu yüzden mi 5+1 kat olarak onaylanıyor?
Mahkemeler cebi yoldan saymıyor. Oysa, cephelerin yol genişliğinden sayılmayacağına dair pek çok mahkeme kararı var. Buna rağmen 5+1 katın cebe sığdırılması size de ilginç gelmiyor mu?
Kooperatif skandalının patlamasından sonra mağdurlar savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Özellikle, Haluk Kırca’nın Tuzla Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanmasından sonra savcılık toplam 8 kişi hakkında, “nitelikli dolandırıcılık” iddiasıyla 12 yıldan 40 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Olayda, Mesut Şimşek ve Osman Tuğrul tutuklu yargılanırken, Hasan Şimşek, Selim Sarmer, Selçuk Sarmer, Ramazan Altay, Muzaffer Aydeniz, Aziz Tarnımız ise halen aranıyor.
Huzur Sitesi, Has İnşaat’ın ilk vukuatı değil. Tuzla Cami Mahallesi’ndeki “kaçak inşaatların mabedi” unvanını çoktan hak etmiş “Has Sitesi”ni bilmeyen yoktur. Temeller 3 kat üzerine atıldı. Sonra o koca bloklar 7 kat olarak ortaya çıkıyordu. O zamanlar Belediye Başkanı İdris Güllüce, yardımcısı ise Mehmet Demirci’ydi.
Üç-beş kuruşunu zorlukla biriktirerek satın aldıkları dairelerde vatandaş, “evimiz yıkılacak mı?” endişesiyle oturmaya mahkum ettiler… Bununla da yetinmeyip, tanıdıkları bildikleri Has İnşaat’ın Huzur Sitesi projesini, 5+1 kat olarak onayladılar.
“HUZURZEDELER” gazetemizi ziyaret etti
Belediyeden ‘Huzur Sitesi’ne yasa dışı imar izni Gazetemiz, Tuzla’da, bir dairenin 7-8 kişiye satılması sonucu patlak veren Huzur Sitesi skandalında, belediyenin 3 kat imar izinli yere 5+1 kat yapılan siteye ruhsat verdiğini “Beş kat cebe nasıl sığdı” başlığıyla haberleştirmişti. Haberimizde, Tuzla Belediyesi’nin araç parkı için yapılan cebi yasalara aykırı bir biçimde yol genişliğinden saydığını ve üç kat yerine 5+1 kata ruhsat verdiğini böylece müteahhitlerin yaptığı daire sayısının yaklaşık iki kat artarak mağdur olan insan sayısının neredeyse 500’e ulaşmasına neden olduğunu okuyucularımıza duyurmuştuk.
Haberimize belediyeden hiç bir yalanlama gelmemişti. Varını yoğunu satarak bir ev sahibi olmak isteyen ancak dolandırıldıkları için yıllardır mahkeme mahkeme dolaşan ‘Huzur Sitesi’ mağdurları gazetemizi ziyaret ederek, sorunlarını anlattı.
- Erol Ekşi: Emekli ikramiyemin tamamını buraya yatırdım. Daireyi noter onayı ile müteahhit Hasan Şimşek’ten satın aldık, ardından 4 ayda bir müteahhit değişti. Daireyi alırken 2 bin 850 YTL’yi peşin verdim. O sırada Kartal Uğur Mumcu’da bitmiş ev 3 bin YTL idi; 95 metrekare aldık, 1 yılda biter dediler, 1999 depremi araya girdi ruhsat alamıyoruz diyerek yine teslim etmediler.
- Necla Yanık: 1998 sonunda el işleri yaparak kazandığım tüm parayı vererek daireyi satın aldım. Her sene evin bitirilmesini ertelediler, göz göre göre bizlerle dalga geçtiler.
- Yasemin Baykal: Daireyi satın alırken Tuzla Belediyesi de bize güvence verdi. Ruhsatları onayladı, bizi tapuya yönlendirdi. Tüketici mahkemesine açtığım 80 milyarlık davayı kazandım ama müteahhit Hasan Şimşek kayıp.
- Selma Sarıoğlu: Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı’na sesleniyorum. Ruh sağlığımı kaybettim, boşanma aşamasına geldim. Bize yardım etsinler.
Bir ev sahibi olabilmek için varlarını yoklarını buraya yatıran ve sonunda dolandırılan mağdurlar, yasa dışı inşaat ruhsatı verdiği için Tuzla Belediyesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyorlar.