Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen 3 yıldır cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) önemli bir adım atıldı. TİP, CHP, DEM Parti, İYİ Parti, Yeniyol ve EMEP’e mensup 238 milletvekili, Can Atalay’ın milletvekilliğinin TBMM kütüğüne işlenmesi talebiyle Meclis Başkanlığı’na ortak bir dilekçe sundu.
“Meclis bu utançtan kurtarılmalı”
Dilekçenin TBMM Başkanlığı’na teslim edilmesinin ardından açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Atalay’ın seçilmesine rağmen görevini yerine getirmesinin engellendiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“28. dönemde Hatay halkı tarafından vekil olarak seçilip görevlendirilmesine rağmen halkın verdiği görevi ifa etmesi bizzat engellendi. 30 Ocak’ta yapılan anayasal darbeyle milletvekilliği kütüğünden silinerek tüm hakları gasbedildi. Bugün, görevsizliğinin ikinci yılındayız. TBMM Başkanlığı’na hitaben, Meclisimizin bu tarihi utançtan kurtarılması için tam 238 milletvekilimizin imzasıyla bir dilekçe sunduk.”
Kadıgil, söz konusu dilekçede Meclis’e ve milli egemenliğe yapılan “hadsiz saldırının” derhal sonlandırılmasının ve Can Atalay’ın milletvekilliğinin kütüğe yeniden işlenmesinin talep edildiğini ifade etti.
“Anayasadan ve halkın iradesinden yana taraf olan tüm gruplara ve siyasi partilere — siz hariç sayın başkan — teşekkürlerimi sunuyorum. Can Atalay’ın serbest bırakılması gerektiğini bir kez daha buradan haykırıyorum.”
Hatay halkının iradesi yok sayılıyor
Can Atalay, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Hatay’dan milletvekili seçilmiş, ancak Gezi Davası kapsamında aldığı ceza nedeniyle tahliye edilmemişti. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iki ayrı “hak ihlali” kararına rağmen tahliyesi engellenen Atalay’ın vekilliği, 30 Ocak 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay kararı doğrultusunda düşürülmüştü.
Atalay hakkında verilen AYM kararlarının uygulanmaması, hukuk çevrelerinde ve kamuoyunda “anayasa ihlali” olarak değerlendirilmişti.